SEPTEMBAR JE MESEC KAD PLAČE NOVČANIK: Koliko novca treba da pošaljete JEDNOG ĐAKA u školu?
Foto: Aleksandar Jovanović Cile, Stefan Jokić, Ilustracija

roditelji, da li ste spremni?

SEPTEMBAR JE MESEC KAD PLAČE NOVČANIK: Koliko novca treba da pošaljete JEDNOG ĐAKA u školu?

Bliži se 1. septembar, đaci će krenuti u školu - a roditelje će opet boleti glava!

Objavljeno:

Polako se približava septembar, a sa njim i pripreme đaka za školu.

Nekim roditeljima već nije dobro na samu pomisao koliko će im novca biti potrebno!

Polako pravite spisak koji je sve duži, a znate da im je potrebno baš sve - od odeće i obuće, do olovaka i bojica. Čak ste i na more poneli blokčić da dopišete šta im je sve potrebno, štedeći na svemu, jer znate šta vas uskoro čeka.

foto: Pixabay

Kroz razgovor sa prijateljima shvatate da i oni prolaze kroz isto - neki čak razmišljaju o podizanju kredita, jer drugačije neće uspeti da izađu na kraj sa svim troškovima.

Knjige, pribor i nova garderoba

Početak školovanja deteta roditelje može koštati i do 15.000 dinara. U ovu sumu novca ulazi oprema za fizičko, pribor za likovno, različite sveske, blokovi za crtanje, pernica i ranac.

Sada dolazimo i do najveća investicije, a to je svakako komplet udžbenika. Cena varira od 5.000 do 10.000 dinara, ako u obzir uzmemo i kompletnu lektiru, i to za đake nižih razreda osnovne škole, dok su udžbenici za učenike od petog do osmog razreda duplo skuplji.

foto: Pixabay

Mnogi roditelji se snalaze tako što uzimaju polovne udžbenike:

- Mnogo je, zaista... Ni plata ne može da nas pokrpi za to. Evo dogovaramo se, menjamo dve za jednu, snalazimo se... - priča majka jednog đaka.

Staro za staro menjaju i oni s jednim detetom, kada komplet iznosi gotovo polovinu njihove mesečne plate.

- Za nove knjige treba oko 14.000 dinara - priča majka jednog đaka - Videćemo, ja ću dati knjige za peti i četvrti, a dobićemo za šesti. A radne sveske ćemo verovatno kupiti.

Polovne knjige nisu zabranjene, ali izdavači udžbenike menjaju iz godine u godinu i prema rečima roditelja uvek morate kupiti nešto novo. Tako da, što je više udžbenika, kompleti su sve veći, a torba je sve teža.

Sledeće na spisku, ali ne manje bitno, za opremanje đaka prvaka jeste ranac. Sami znate da se na rancu ne sme štedeti, jer je bitno da je kvalitetan zbog tereta koji će vaša deca nositi na leđima - koji je poprilično veliki, težina ide i do deset kilograma!

foto: Zorana Jevtić

Cene rančeva su uglavnom odraz kvaliteta. Na etiketama ćete naći od 1.000 do 3.000 dinara. Svaka stavka "plus" povećaće cenu, ali i kvalitet.

Na kraju se biraju olovke i gumice, pernice, kao i oprema za muzičko i likovno koje deca posebno vole. Cene su možda na oko sitnica, ali, kako roditelji kažu – „malo po malo, nakupi se’’.

Ovako se kreću cene tih "sitnica":

foto: Pixabay

pernice (prazne): 200 - 500 pernice (pune): 500 - 1.500 sveske (sa tankim koricama): 20 - 50 sveske (sa ojačanim koricama): 50 - 150 vežbanka: 20 rečnik: 20 olovke: 30 - 70 rezač: 20 - 50 drvene bojice (komplet, 12 komada): 100 - 350 vodene bojice (komplet, 12 komada): 70 - 150 tempere (komp., 12 komada): 300 - 1.000 voštane bojice (komplet, 12 komada): 50 flomasteri (komplet, 12 komada): 80 - 350 plastelin: 60 - 130 računaljka: 500 komplet lenjira: 250 - 400 gumice: 10 - 100 blok za crtanje: 35 - 50 notne sveske: 20 Cene variraju do 10 %

Pedeset po pedeset, sto po sto - ode cela plata!

Kada saberete sve, cifra koju dobijete na kraju može biti kao cela vaša mesečna plata. Još ako na to dodamo nove patike, novu garderobu - cifra premašuje prosečnu platu u Srbiji!

Ne zaboravimo da su sveske, bojice, blokovi potrošna roba, pa je vremenom potrebno kupovati još toga, a onda na red dolazi i ekskurzija i drugi troškovi.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.