NE VERUJU NIJEDNOM POLITIČARU, NIKO NEMA STAN, A PRIMANJA...Evo zašto mladi BEŽE IZ SRBIJE, a kada čujete glavni razlog, zgranućete se!
Foto: Profimedia

izveštaj KOMS-a

NE VERUJU NIJEDNOM POLITIČARU, NIKO NEMA STAN, A PRIMANJA...Evo zašto mladi BEŽE IZ SRBIJE, a kada čujete glavni razlog, zgranućete se!

Čak 70 odsto mladih planira da se iseli iz mesta u kome žive, a najradije bi u zapadnu Evropu

Objavljeno:

Žive najčešće s roditeljima, ne zarađuju, razočarani su, ali ne veruju da bi im bolje bilo kad bi Srbija ušla u EU, to bi ukratko bila slika mladih u Srbiji danas, a na osnovu Alternativnog izveštaja o položaju i potrebama mladih, koji je sačinila Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS).

Predstavljajući izveštaj koji je napravljen na osnovu onlajn upitnika sa 282 pitanja, a koji je popunjavalo 396 mladih ljudi od maja do jula, Boban Stojanović iz KOMS-a kaže da 42 odsto anketiranih podržava ulazak Srbije u EU, dok 28 odsto negativno reaguje na tu ideju.

Istovremeno, 39 odsto mladih do 30 godina smatra da je Srbiji potreban jak vođa, a 32 odsto uvereno je da demokratija nije baš najbolji oblik vladavine. Uprkos tome što više od polovine mladih živi u porodičnom stanu i što ne zarađuju, samo 25 odsto smatra da bi živeli bolje ukoliko bi Srbija ušla u EU.

Svoj stan ima manje od 10 odsto

Stojanović je precizirao da u porodičnom stanu živi 61, 4 odsto mladih, dok u svom stanu živi 9,9 odsto njih, u iznajmljenom 20,6 odsto, a u učeničkom ili studentskom domu 5,5 odsto.

Preko 60 odsto mladih ne zarađuje, dok 16,8 odsto zarađuje do 30.000 dinara.

foto: Fonet

Od 30.000 do 50.000 dinara zarađuje 12,4 odsto mladih, a od 50.000 do 80.000 njih 6,5 odsto. Preko 80.000 dinara - 3,6 odsto mladih.

Neće u stranke

Najveći broj nije u političkim partijama, čak 81 odsto, 11 odsto jeste, a tri odsto planira da se učlani u stranku.

- Izveštaj smo radili od maja do jula sa ciljem da se predsavi objektivna slika o položaju mladih i njihovim potrebama i problemima - rekao je Stojanović, navodeći da je istraživanje obuhvatilo institucionalni okvir, aktivizam mladih, politička participacija, kultura, mladi i tržište rada.

Govoreći o učešću mladih u Vladi Srbije, on je podsetio na ministre Nikolu Selakovića i Lazara Krstića, koji su imali manje od 30 godina dok su bili na funkciji, a naveo je i da u Narodnoj skupštini sada ima troje poslanika koji su mladi.

Ne veruju političarima

Stojanović je dodao da u Srbiji tri predsednika opštine imaju ispod 30 godina, a reč je o Plandištu, Bačkom Petrovcu i Paliluli.

foto: Damir Dervišagić

Mladi smatraju, čak 52, 8 odsto, njih da partije ne rade u njihovom interesu, čak 76 odsto kaže da ne postoji političar kome veruju, a najveće poverenje imaju u Vojsku i Kancelariju za mlade.

Čak 70 odsto mladih planira da se iseli iz mesta u kome žive, a najradije bi u zapadnu Evropu.

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje u Srbiji je 146.843 nezaposlenih starosti od 15 do 29 godina, i to je jedan od najvećih problema.

Pomoćnica ministra omladine i sporta Snežana Klašnja kaže da se rezultati koji su predstavljeni mogu iskoristiti za dalja promišljanja i preporuke.

- Prioritet vlade i ministarstva je rešavanje problema nezaposlenosti - rekla je ona, navodeći da su mladi ranjiva grupa i da im je potrebna podrška.

Krovna organizacija mladih Srbije predstavlja najviše predstavničko telo mladih u Srbiji. KOMS je savez udruženja koji trenutno okuplja 97 organizacija članica (organizacije mladih i za mlade) sa čitave teritorije Srbije.

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.