Ko je Rudolf Morejev? AUTORI SLAGALICE SE IZBLAMIRALI ZA SVA VREMENA, tviteraši u šoku! (FOTO)
Foto: RTS printscreen

aman!

Ko je Rudolf Morejev? AUTORI SLAGALICE SE IZBLAMIRALI ZA SVA VREMENA, tviteraši u šoku! (FOTO)

Stvarno blam!

Objavljeno:

Najpopularniji TV kviz u Srbiji, "Slagalica", juče je iznenadio sve svoje gledaoce i izazvao veliku pažnju na društvenim mrežama.

Naime, u igri "Ko zna zna" pojavilo se pitanje "Rudolf Morejev je bio: kompozitor, operski pevač ili baletski igrač", čime je tim kviza pokazao neznanje.

foto: RTS printscreen

Nakon što se ni jedan od igrača nije prijavio da da odgovor, automatski se na ekranu pojavio da je gospodin Morejev bio baletski igrač.

Takmičari se nisu pobunili, voditeljka je klimnula glavom, supervizori su se složili i igra se nastavila dalje. Ali, na Twitter-u su ljudi odmah skrenuli pažnju na to da Rudolf Morejev nije bio baletski igrač. Zapravo, niko ne zna ko je Rudolf Morejev, jer se njegovo ime ne spominje nigde.

S druge strane, Rudolf Norejev, jeste bio jeste bio jedan od najvećih baletskih igrača 20. veka.

Baletsku karijeru započeo je u sibirskom gradu Ufi. Sredinom 1950-ih godina odlazi u Lenjingrad na studije baleta. Posle velikog uspeha na sceni baleta Kirov u Parizu i izvanrednih nastupa Nurejeva u "Labudovom jezeru" i "Bajaderi" 1961. godine zatražio je azil i ostao u Parizu. Iduće godine angažovan je u Kraljevskom baletu u Londonu, kao prvi igrač. Posle 26 godina je pokušao da se vrati u Rusiju, ali ga bolesna majka nije prepoznala, a mnogi Rusi nisu ni znali da postoji. Dugo su ga smatrali izdajicom zbog toga što se okrenuo Zapadu, pa je moralo da prođe mnogo godina pre nego što će Rusi prihvatiti njegov ogroman doprinos baletu.

Rudolf Nurejev umro je od side u 55. godini. Sahranjen je na groblju Sent-Ženevjev-de-Boa u predgrađu Pariza. Širom sveta je 2013. godine održana svečanost povodom 20 godina njegove smrti.

(Espreso.co.rs / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.