Vežbe za mozak Vladete Jerotića: Zbog njih je vitalan i u svojoj 93. godini, a tajna je u OVOME!
Foto: Dragan Kadić

obavezno pročitejte!

Vežbe za mozak Vladete Jerotića: Zbog njih je vitalan i u svojoj 93. godini, a tajna je u OVOME!

Bez ustezanja se može reći da je Vladeta Jerotić među omiljenim ličnostima kod Srba

Objavljeno:

U eri kada treš-kultura dominira, a kriminalci i folkeri postaju idoli mladima, Vladeta Jerotić ističe se svojim mudrim savetima i posebnim načinom života koji ga čini vitalnim i u 93. godini života.

Vladeta Jerotića, razumeju kako oni najškolovaniji, tako i najobičniji građani. On se izražava jednostavno, i lako dopire do svakog. Krcate sale na njegovim predavanjima govore o tome koliko, zapravo, njegovi saveti znače ljudima.

Za mnoge je prava misterija kako neko ko je već zašao u pozne godine ima tako dobru memoriju i očuvan zdrav razum. U vezi sa tim jednom prilikom profesor Jerotić je ispričao:

- Preko 30 godina, svakog drugog dana ja sebe preslišavam engleske reči. To mi je treći jezik. Prvi je bio francuski, nemački drugi, koga je bilo najviše kada sam bio u Evropi.

Bio sam u Engleskoj nekoliko meseci, nisam naučio Bog zna koliko. Čitam skoro bez rečnika, ali nije isto čitati i govoriti. Imam uvek neki nov engleski tekst pred sobom i preslišavam se šta radim.

Ako sam ih zapamtio, onda čitam tekst i nove reči iz teksta beležim u rečnik i preslišavam se opet za dva dana. A ako nisam zapamtio one reči od b, ne učim nove, nego i dalje obnavljam stare. Radim preko 30 godina svaki dan na svom rečniku.

Druga stvar je učenje pesmica.

Nalazite nove pesmice, učite ih, preslišavajte se i znaćete 15-20 pesmica napamet jednog dana. Obnavljate svoje pamćenje iznova i osvežavate ga.

Uzmite pesme Branka Radičevića, Jovana Dučića, Milana Rakića ili nekih modernih pesnika. Ne moraju biti to dugačke pesme, mogu biti kraće. Učite pesmu napamet. Ne možete da je zapamtite? Čitajte je 10 puta pa je zapamtite, ne možete da je ne zapamtite.

Zapamtili ste, odlično, prelazite na novu pesmu. Tako se pamćenje održava. Naučnici kažu da imamo 10 milijardi neurona u mozgu.

(Espreso.co.rs / Opanak.net)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.