Turci finansirali obrezivanje 300 dečaka u Srbiji!
Foto: Youtube printscreen

donacija!

Turci finansirali obrezivanje 300 dečaka u Srbiji!

Tradicija kolektivnog suneta u Novom Pazaru i Sandžaku zaživela je u zadnjih desetak godina uz pomoć donacija iz Turske kada se za tu priliku posebno posvjeti pažnja za socijalno ugrožene porodice

Objavljeno:

U okviru projekta “Kolektivi sunet” koji Grad Bursa i ove godine nastavlja na području Balkana, u Novom Pazaru i okolini, obrezano je 130, a u Rožajama, Petnjici i okolnim mestima 170 dečaka.

Na skupu u Koncertnoj dvorani Kulturnog centra u Novom Pazaru, pored dečaka i njihovih porodica, prisustvovali su gosti iz Burse, Rožaja i predstavnici Grada Novog Pazara.

LAZAR JE REKAO DEVOJCI DA RASKIDAJU, A ONDA JE NASTAO NJEGOV PAKAO! Da li je ovo istina o slučaju navodnog silovanja u Zaječaru?

Predstavnik Udruženja građana “Svetionik” iz Novog Pazara, Muhammed ef. Demirović, je, podsetivši na reči poslanika Muhammeda, a. s., da “Allahova pomoć neće prestati dok god ljudi jedni druge budu pomagali”, istakao da Republika Turska i turski narod od prvih dana, otkad su doneli islam na ove prostore, pruža ruku podrške narodu na ovom području.

foto: AP

Alahova podrška je uz njih ne samo što su oni uz nas, nego uz sve muslimane širom sveta, i ne samo muslimane već su uz svakog potlačenog na ovoj Zemlji na kojoj živimo. Potvrda ovoga je i ovaj sunet, organizovan i finansijski podržan od naše braće iz Burse”, rekao je Demirović, zahvalivši se gostima i predstavnicima Grada Burse.

Demirović je dečacima poželeo da ovi dani budu početak berićetnog života u hajiru (dobru) i pokornosti Alahu.

Predstavnik Grada Burse, Ibrahim Karaman je, u obraćanju prisutnima, naglasio da će Bursa u narednom periodu nastaviti da jača istorijske veze sa regijom Sandžak.

“Mi smo braća i uvek ćemo ostati braća. Imamo čvrste i tople odnose i s ovakvim manifestacijama ćemo nastaviti i u narednom periodu. Imamo aktivnosti i u drugim zemljama Balkana, u Crnoj Gori, Kosovu, Makedoniji…

Prošle, 2016., godine u Srbiji, Crnoj Gori, Kosovu i Makedoniji smo organizirali sunet za 1.100 , a ove, 2017., godine u ovom regionu za 1.715 dečaka”, rekao je Karaman koji je direktor Odsjeka socijalne poslove i obrazovanje Grada Burse.

Tokom realizacije i ovog kolektivnog suneta prednost je porodicama sa slabijim imovinskim stanjem i romskim porodicama.

Sunet ili obrezivanje jedan je od obaveznih propisa za muslimane i, tradicionalno, za svaku muslimansku porodicu, predstavlja svečani čin.

Tradicija kolektivnog suneta u Novom Pazaru i Sandžaku zaživela je u zadnjih desetak godina uz pomoć donacija iz Turske kada se za tu priliku posebno posveti pažnja za socijalno ugrožene porodice.

(Espreso.co.rs / Sandzacke.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.