SPORNE TABLICE ĆE MORATI DA SE ZAMENE! Da li će ova izmena dodatno koštati građane Srbije?
Foto: Filip Plavčić

NOVITETI!

SPORNE TABLICE ĆE MORATI DA SE ZAMENE! Da li će ova izmena dodatno koštati građane Srbije?

Sporna slova ostaće u nazivima gradova, što znači da se oznaka za Čačak ili Kruševac neće menjati

Objavljeno:

Dopunjen pravilnik o registraciji motornih vozila koji predviđa ukidanje slova koja ne pripadaju latiničnom pismu srpskog jezika, ali i slova Č, Ć, Š, Ž i Đ izazvao je kod građana strah od mogućih novih finansijskih izdataka. Međutim iz MUP-a napominju da će registarske oznake sa pomenutim slovima važiti do isteka roka za zamenu tablica.

Vlasnici registarskih tablica koje sadrže slova Č, Ć, Š, Ž i Đ, ali i Y i W, nemaju razloga za brigu, kako iz MUP-a napominju registarske oznake sa pomenutim slovima važiće do isteka roka za zamenu tablica.

"Registarske tablice koje su izdate do dana stupanja na snagu Pravilnika, a čija registarska oznaka sadrži slova latiničnog pisma srpskog jezika Č, Ć, Š, Ž i Đ, ili latinična slova Y i W, važiće do isteka roka za zamenu tablica utvrđenog propisom po kome su izdate", ističu u MUP-u.

OVO SE ČEKALO! Moderna gondola na Zlatiboru dobila građevinsku dozvolu! (FOTO)

Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović pozdravlja dopunjen pravilnik. Kaže da je takvu odluku tebalo doneti i ranije, jer se izbacivanjem slova W i Y izbegava kršenje Ustava.

“Tu je postojao i problem ustavnosti date odredbe pravilnika s obzirom da naš ustav predviđa službenu upotrebu srpskog jezika, ćiriličkog pisma i u zakonu određenim uslovima latiničnog pisma, a kako slova W i Y ne pripadaju srpskom pismu, tako ni njihovoj upotrebi nije bilo mesta na registarskim tablicama. Izuzetak ostaje slovo X koje se može tumačiti kao ćirilično H, a pre svega zbog taksi vozila odnosno simbola TX koji su rezervisani za taksi vozila”, objašnjava on.

Slova sa dijakritičkim znacima mogla su da naprave problem u inostranstvu, ali i ukoliko određeni softver ili sistem ne prepoznaje slova našeg pisma.

“U dosadašnjoj praksi vlasnici vozila su nailazili na niz nekih sitnih problema koje su rešavali sa manjim ili većim naporom, a vezanim za te kvačice na slovima, izmenom pravilnika će ti problemi definitivno biti otklonjeni. Dakle, građani neće morati da razmišljaju da li ovde ili u inostranstvu razni softveri i sistemi prepoznaju naša slova ili ne prepoznaju”, ističe Okanović.

Sporna slova ostaće u nazivima gradova, što znači da se oznaka za Čačak ili Kruševac neće menjati.

Dopunjen pravilnik predviđa i izmenu član 29. koji ide na ruku građanima, a tiče se dužine trajanja registarskih tablica, koji je produžen za dve godine, odnosno umesto dosadašnjih sedam, važiće devet.

(Espreso.co.rs / N1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.