JEDNA MAJKA JE DANAS ČEKALA MINISTRA U 12.30 DA GA PITA KOLIKO VREDI ŽIVOT NJENE ĆERKE: Šta mislite, da li se pojavio? (FOTO)
Foto: Zorana Jevtić

državo, šta sad?

JEDNA MAJKA JE DANAS ČEKALA MINISTRA U 12.30 DA GA PITA KOLIKO VREDI ŽIVOT NJENE ĆERKE: Šta mislite, da li se pojavio? (FOTO)

Njihova agonija traje godinama, lekari su nemoćni ili nisu radili ništa, a devojčica je najlepšim osmehom prikrivala bol

Objavljeno:

Kišni julski dan gotovo sve majke provele su u toplim domovima sa svojim mališanima. Samo jedna majka danas je bila na ulici. Sakrivena ispred kišobrana ispred zgrade Ministarstva zdravlja borila se za istinu.

Darija (16) ima 55 dijagnoza, živi u stalnim bolovima, ide joj krv iz usta, a država ne radi ništa da joj pomogne (FOTO)

Ovo je Gorica Lukić, majka 16-godišnje Darije Petrović devojčice koja ima 55 dijagnoza, čiji je život agonija, koja dane provodi u bolovima od boljke kod koje boluje, iako joj ni ime ne zna.

O Dariji je u maju mesecu pisao i Espreso. Kako je tada za naš portal rekla njena majka Gorica, i uprkos njenim dijagnozama i predlozima da se pošalje u inostranstvo na lečenje, od tercijalnih ustanova nije reagovao niko!

Agonija koja je trajala godinama, lekari nemoćni nisu radili ništa, a devojčica je najlepšim osmehom prikrivala bol.

foto: Zorana Jevtić

U javnosti je ime devojčice sa 55 dijagnoza ponovo pomenuto pre nekoliko dana. Tada je celu Srbiju podigla na noge. Darija se u otvorenom pismu obratila predsedniku, premijerki i ministrima s jednim pitanjem: "zašto mi ne date da živim?"

Pismo ove devojčice rasplakalo je celu Srbiju! Puštam da lije krv i prepuštam se iznemoglosti...

Darija je u otvorenom pismu predsedniku Srbije, premijerki i ministrima navela da je "milion puta zakucano na njihova vrata, koja su bila zatvorena za sve molbe i očajne krike majke koja je tražila da spase život svome detetu".

Ubrzo nakon njenog pisma, oglasio se ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Lončar je rekao da su pozvani lekari Instituta za majku i dete „Dr Vukan Čupić“, kao i Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj, koji su u toku sa lečenjem 16-godišnje devojčice.

Sećate se devojčice (16) koja ima 55 dijagnoza? Sada je aktivan SMS broj za pomoć: ZA DARIJIN OSMEH POŠALJI 298 NA 3030!

foto: Zorana Jevtić

- On je rekao da je obavešten da niko od porodice D.P. niti neko od lekara nije kontaktirao bilo RFZO bilo Budžetski fond za lečenje oboljenja, stanja ili povreda koje se ne mogu uspešno lečiti u Srbiji, povodom njenog upućivanja u neku od stranih zdravstvenih ustanova na dalje lečenje. - Činjenica je da su predstavnici Budžetskog fonda bili u kontaktu sa majkom devojčice D.P. i upoznali su je sa mogućnostima kako da ostvari pravo na lečenje u inostranstvu (potrebno je samo dostaviti konzilijarno mišljenje lekara), ali se ona posle toga više nikada nije javila - naveo je ministar.

Gorica Lukić, majka bolesne devojčice tada se oglasila i otvoreno rekla: "Ministre, lažete", najavivši svoj protestni dolazak ispred ministarstva. I tako i bi, Gorica je hrabra majka koja je danas na kiši bila ispred ove zgrade, a sve oči i objektivi bili su uprti upravo u nju.

- Nisam došla ovde da bih tražila novac za Dariju. Dobri ljudi su ga već sakupili. Naglašavam - dobri ljudi, ne država. Oni su se potrudili da je pošalju na kliniku, a vi niste uradili ništa. Došla sam samo da pokažem šta je istina - kaže ona.

foto: Zorana Jevtić

Odštampan, u punom tabaku papira iz bolnica njen je demanti.

- Ovako javno moram da demantujem svaku vašu reč. Sada kada trezveno razmislim, shvatam da ste samo preneli reči koje su vam "servirane", ne kontaktirajući nas kao porodicu, da bi proverili informacije koje su Vam prenete sa Instituta i Tiršove.

foto: Zorana Jevtić

- S obzirom da posedujem svu dokumentaciju koja dokazuje da sve što ste izneli nije tačno, stoga vas molim da u 12 i 30 časova, 25. jula ispred Ministarstva zdravlja, javno mi se obratite i pogledate dokumentaciju i shvatite da niste dobili tačne informacije iz institucija.

MINISTRE, ZAŠTO LAŽETE? Lončar je rekao da niko nije tražio pomoć za devojčicu sa 55 dijagnoza, a njena majka mu je sasula sve što ima u lice! (FOTO)

Imam dokaz da sam se 2016. godine obraćala i tražila pomoć, na šta niko nije reagovao. Ovo je imejl koji je Gorica kako kaže, poslala 14. novembra 2016.

foto: Printscreen

Danas, nešto pre podneva, majka je već bila ispred ministarstva. U 12.30 časova izašao je po nju čovek koji se predstavio kao savetnik iz kabineta ministra Lončara. Sam ministar se nije pojavio, a Gorica je razgovarala sa njegovim timom ljudi.

- Nisam dobila demant svega što sam iznela ovde danas. Pre nego što sam ja došla, oni su napravili konzilijum za Dariju i odlučeno je da se ona smesti u Institut za majku i dete i da se počne sa ispitivanjima. Apelovala sam, ako oni plate njen odlazak u inostranstvo, da se novac koji je stigao sms porukama za Dariju prebacimo na drugo dete. Ipak, sumnjam da će se to dogoditi a nadam se da će me oni u tome demantovati.

- Pokušavala sam da objasnim zbog čega sam ovde da bih tražila istinu, ali je to na sastanku prećutano. Obećano mi je samo da će se Dariji pomoći, a šta će država uraditi i sada, i da li će nešto uraditi ostaje da vidimo.

Novac za Darijin odlazak u Austriju gde će ići na dijagnostiku sakupljen je putem SMS poruka i organizacije "Budi human", kao i uz pomoć njenih drugara i raznih žurki koje su za nju organizovane. Kako je i sama majka devojčice rekla, država tu nije uradila ništa. I ranije je Gorica kucala na mnoga vrata.

- Kažu mi da nije dovoljno. Ako to nije, ne znam šta je dovoljno. Pešačila sam od Bane Koviljače do Beograda u znak protesta, slala mejlove, zvala, pričala i ranije sa Vulinom i Lončarom. I ništa. A šta će sada biti - videćemo! - zaključuje sagovornica Espresa.

(Suzana Trajković)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.