OGLASILA SE SRPSKA NOVINARKA KOJA JE NAPRAVILA SKANDAL U BELOJ KUĆI: Objasnila je sve!
Foto: Facebook/Ksenija Pavlovic

borba za slobodu govora

OGLASILA SE SRPSKA NOVINARKA KOJA JE NAPRAVILA SKANDAL U BELOJ KUĆI: Objasnila je sve!

Nekoliko razloga me je navelo da to uradim. Prvenstveno moje lično ubeđenje kao novinara i kao osobe. Odrasla sam u diktatri i na protestima se borila protiv režima Slobodana Miloševića...

Objavljeno:

Srpska novinarka, Ksenija Pavlović, prekršila je pravila Bele kuće jer je, na ovonedeljnoj konferenciji za novinare, koristila aplikaciju Periskop i uživo na internetu emitovala zvučni snimak brifinga nove portparolke Bele kuće, Sare Sanders, iako je to zabranjeno, navodi "Vašington post".

Na snimku uživo, u trajanju od oko 17 minuta, čula se Sanders kako predstavlja direktora za zakonodavna pitanja Marka Šorta, nakon čega je Pavlović na Tviteru objavila link za novi snimak, koji je trajao 31 minut.

To je izazvalo burnu reakciju američke javnosti budući da je prenošenje uživo zabranjeno i da su novinari kritikovali nedavno uvedena ograničenja za izveštavanje sa konferencija za medije iz Bele kuće i pozvali predsednikov tim za komunikacije da omogući emitovanje sadržaja uživo, ali napominje da su novinari uvek poštovali pravila Bele kuće.

Ksenija Pavlović, koja je inače osnovala novinski sajt "Pavlović tudej", oglasila se i za američki "CBC News" objasnila svoj čin, koji je "Vašington post nazvao "aktom pobune, koji označava značajan razvoj u odnosima Bele kuće sa medijima.

- Nekoliko razloga me je navelo da to uradim. Prvenstveno moje lično ubeđenje kao novinara i kao osobe. Odrasla sam u diktatri i na protestima se borila protiv režima Slobodana Miloševića. Gledala sam kao jako mlad novinar kako starije kolege gube živote u borbi za slobodu medija. Znam kako je boriti se za slobodu govora i za demokratiju, a sada kada živim u Americi, zemlji koja bi na tim osnovama trebala da počiva. - rekla je Ksenija.

Ona je objasnila da smatra da su upravo novinari ti koji trebaju da pruže primer ne samo Amerikancima već i ostatku sveta kako se treba boriti za svoja prava i za slobodu govora.

- Smatram da kao društvo moramo otvoreno da razgovaramo o ovome, jer je Bela kuća zapravo kuća svih ljudi, svih Amerikanaca koji treba da znaju šta se unutar njenih zidova dešava, zbog čega snimanje uživo treba da bude dozvoljeno. Zato verujem da sam uradila pravu stvar - zaključila je ona.

Podsetimo, Bela kuća se do sada povodom ovog slučaja nije javno oglasila niti kontaktirala Kseniju, što je ona u svom intervjuu i potvrdila.

- Uopšte se ne plašim mogućih kazni, jer ponavljam, u Srbiji sam viđala ljude kako umiru za slobodu govora, i ako ja u Americi sada treba da se bojim, pitam se postoji li uopšte nada za ovaj svet - rekla je na kraju Ksenija.

Snimak možete pogledati ovde:

(Espreso.co.rs/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.