IMAM JEDNU ŽELJU NA SVETU, DA PONOVO HODAM! Anđela (9), čiji su stihovi rasplakali Srbiju, otkrila nam je zašto nikada neće odustati! (VIDEO)
Foto: Filip Plavčić

MALI HEROJ!

IMAM JEDNU ŽELJU NA SVETU, DA PONOVO HODAM! Anđela (9), čiji su stihovi rasplakali Srbiju, otkrila nam je zašto nikada neće odustati! (VIDEO)

- Dok smo se vraćale iz bolnice ja sam nesvesno uzdahnula, na šta mi je Anđela rekla "mama zašto uh". Kada sam je pogledala održala mi je lekciju života: "Mama, nemoj nikada da kažeš više uh, meni je teško, a ne tebi. Ti možeš da trčiš, hodaš, da me nosiš, ja ništa od toga ne mogu, a sve bih dala da mogu"

Objavljeno:

Roditelji devojčice Anđele (9) juče su u Fondaciju Budi human, čiji je osnivač Aleksandar Šapić, doneli dokumentaciju potrebnu kako bi se organizovalo skupljanje pomoći za njihovo bolesno dete.

Stihovi njene pesme mnogima su naterali suze nas oči, ali ona i njena mama, "ne vole patetiku". I zaista ova hrabra devojčica bi postidela mnoge ljude.

foto: Filip Plavčić

Anđela Dimitrijević boluje od spinalne mišićne atrofije, retke bolesti koja može da dovede do smrti, a nastaje zbog recesivnih mutacija jednog genetskog lokusa na kratkom kraku 5. hromozoma. Ona se nalazi u invalidskim kolicima i ne može samostalno da se kreće.

Njene mogućnosti su veoma ograničene, ali sudeći po njenom ponašanju, ne možete da zaključite da ima ikakav problem.

Pogledajte video:

MALA ANĐELA (9) NAPISALA JE PESMU OD KOJE SRCE HOĆE DA PUKNE: Hodaću, trčaću, u meni su velike moći!

- Ja imam samo jednu želju u životu, a to je da prohodam i da mogu da radim sve stvari kao moji drugari. Uspeću. Za mene ne postoji neuspeh -rekla nam je Anđela koja nije skidala osmeh sa lica.

foto: Filip Plavčić

Njena mama, Svetlana Dimitrijević, je tu za svoju ćerku od samog početka bolesti. Uprkos mnogim lekarima i dijagnozama koje su pokazivale da devojčica ne boluje ni od čega, Svetlanu je vukao majčinski instinkt, i ona nije odustajala.

foto: Filip Plavčić

Jednog dana dobila sam poziv od Anđeline učiteljice koja je rekla kako Anđela ima problem. Nakon toga smetnje postaju sve veće. Moje dete padne i ne može da ustane, jednostavno nema snage. Ruke i noge joj drhte i ne može da se pomeri. Ona je rođena sa čistom desetkom, rodila sam zdravo dete, ali od njene 3. godine, život nam se promenio - priča Svetlana.

foto: Filip Plavčić

Ova hrabra mama koja zrači neverovatnim optimizmom priča kako ju je njena ćerka jednom rečenicom pretvorila u snažniju osobu.

Jednom prilikom dok smo se vraćale iz bolnice ja sam nesvesno uzdahnula, na šta mi je Anđela rekla "mama zašto uh". Kada sam je pogledala održala mi je lekciju života. "Mama nemoj nikada da kažeš više uh, meni je teško, a ne tebi. Ti možeš da trčiš, hodaš, da me nosiš, ja ništa od toga ne mogu, a sve bih dala da mogu". Tog dana moja Anđela je mi je dala toliko snage da borim, da nikada neću odustati, objašnjava Svetlana.

Anđela se trenutno nalazi u invalidskim kolicima i ne može samostalno da obavlja osnovne stvari. Kretanje joj je dodatno otežano jer su kolica u kojima se nalazi u lošem stanju pa joj je i prelaženje praga velika prepreka. Za nova kolica im je potrebno 4.500 evra, ali se obe nadaju da će na vreme sakupiti novac za lek.

Anđela recituje svoju omiljenu pesmu!

Anđela je osvajala mnoga prva mesta i nagrade na raznim takmičenjima. U recitacijama, slikanju, pravljenju maski, a pored toga, najbolji je učenik u svom razredu u osnovnoj školi "Vojvode Stepe" u Kumodražu.

foto: Filip Plavčić

Moja Anđela slika, crta, pravi kostime, uči , čita, svira, ona je tako živahno i radoznalo dete, kao da nije bolesna. Ja je vozim i dovozim svaki dan iz škole. Uvek ima loših komentara okoline, ali mi se ne obaziremo, fokusirani smo na porodicu, prijatelje, Anđeline drugare iz škole. Ona obožava život, a kada bi prohodala, ništa je ne bi zaustavilo da uspe i ima prelep život, uverena je Svetlana.

foto: Filip Plavčić

Anđela bi želela da postane modna kreatorka, a san joj je da živi u Parizu, gradu mode.

foto: Filip Plavčić

- Kad porastem, baviću se modom i živeću u Francuskoj. Kupiću i mami stan tamo da budemo zajedno, a bebu ću roditi u Srbiji - priča nasmejana Anđela kojoj neuspeh ni u jednom trenutku nije bio opcija.

foto: Filip Plavčić

Dan kada je pronađen lek "spinaza", mama i ona su slavile kao da se Anđela izečila. Nisu spavale od uzbuđenja, ali su naišle na prepreku. Lek postoji samo u SAD-u i jedna serija tog leka košta 750.000 dolara. Prima se u kičmenu moždinu, ali se obe nadaju da će se pojaviti i u Evropi uskoro.

foto: Filip Plavčić

Anđeli se vremenom gase impulsi u mišićima i to je nepovratno stanje. Njoj je lek neophodan što pre jer je bolest veoma progresivna. Svetlana se obratila fondaciji "Divac" kako bi pokušala sve što je u njenoj moći jer kako kaže, nada je nikada nije napustila.

foto: Filip Plavčić

- Bila sam ljuta na sebe, pitala sam se da li sam ja negde pogrešila, šta sam mogla drugačije, ali sam vremenom uz Anđelu postala optimista. Kada sam saznala dijagnozu, pozvala sam kumu i otišla kod nje, nisam bila svoja. Vremenom naučila sam da se nosim sa tim, i rešila sam da nikad ne klonem duhom, toliko dugujem svom detetu - priča Svetlana koja se borila sa sobom da ne zaplače.

Iako ne može da hoda, Anđela se odlično snalazi u bazenu, gde provodi veliki deo svog vremena. Ona mora da pliva i vežba svakodnevno kako bi održala trenutno stanje dok ne počne da uzima lek.

Iako boluje od veoma progresivne bolesti, Anđela je vedra devojčica koja ima planove, snove, želje. Ona bi postidela mnoge ljude svojim optimizmom jer, kako kaže, za nju neuspeh nije opcija.

(Jelena Jovanović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.