OKSFORD ISTRAŽUJE SNS BOTOVE: Svaka čast, sad ceo svet zna šta radite! I slobodno lupajte minuse na ovaj tekst!
Foto: Fonet, Printscreen, epa/antonio bat, Shutterstock

planeta nas poznaje po njima

OKSFORD ISTRAŽUJE SNS BOTOVE: Svaka čast, sad ceo svet zna šta radite! I slobodno lupajte minuse na ovaj tekst!

U istraživanju su botovi jasno povezani sa SNS, a kao karateristika srpskih botova izdvaja se "jasna hijerarhija i struktura izveštavanja, te razvijena koordinacija"

Objavljeno:

Univerzitet u Oksfordu sproveo je istraživanje o botovima u čitavom svetu, kako to oni funkcionišu i manipulišu mišljenjem naroda preko društvenih mreža.

Nazivaju ih "sajber trupama" koje finansiraju vlade. Među svetskim botovima, svoje zapaženo mesto našli su i botovi iz Srbije, odnosno SNS.

Uporedili su 28 zemalja, među kojima su Argentina, Azerbejdžan, Australija, Brazil, Kina, Češka, Nemačka, Indija, Iran, Izrael, Meksiko, Severna Koreja, Filipini, Poljska, Rusija, Srbija, Sirija, Turska, Ukraina, Engleska, Amerika, Venecuela, Vijetnam.

U prvoj tabeli o strategijama, sredstvima i tehnikama za manipulaciju na društvenim mrežama, srpski botovi su predstavljeni kao aktivisti koji najviše ostavljaju komentare koji odgovaraju trenutnom režimu, kao i nacionalističke komentare na društvenim mrežama, a u komunikaciji sa ljudima vređaju, troluju, negativno reaguju na druge.

foto: Printscreen

Istraživače je zanimalo koje su strategije botova, na koji način šalju poruke i kako funkcionišu.

Društvene mreže su postale, za mlade ljude, sredstvo kojim se služe da iznose svoje političke stavove, tako da su Fejsbuk i Tviter postali pogodno tlo na kojem se botovi trude da kreiraju i nameću mišljenja o određenim političarima.

U drugoj tabeli vidimo da su botovi u Srbiji na vezi sa kancelarijom (tadašnjeg) premijera, i Srpskom naprednom strankom.

foto: Printscreen

Evo šta se još kaže o botovima u Srbiji:

Ovde botovi otvaraju lažne profile da bi dali na značaju vladi i hvalili politiku vladajuće stranke.

Slično, u Vijetnamu, vlada ima svoje blogere koji su odgovorni za širenje partijskih ideja.

Ali, pošto su botovi postali sve više politički angažovani, platforme za društvene medije postale su strože i počele su da gase lažne profile. Kao rezultat toga, mnogi botovi su se vratili na lične profile, i odatle nastavljaju sa hvalospevima vladajućem režimu, kao i vređanjem onih koji imaju suprotno mišljenje.

Na primer, u Meksiku, kada su blokirani spam botovi koje su sponzorisale vlade za korišćenje novinara i širenje dezinformacija na društvenim mrežama, svi su se vratili na svoje lične profile.

Ovi takozvani "kiborzi" su sada raspoređeni tako kako bi izbegli otkrivanje i učinili da iznošenje stavova deluje istinito.

U trećoj tabeli nema informacija koliko su srpski botovi plaćeni (pisali smo o tome da - bar neki od njih - imaju plate i do 80.000 dinara mesečno), ali kao karateristika srpskih botova izdvaja se "jasna hijerarhija i struktura izveštavanja, razvijena koordinacija".

foto: Printscreen

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.