IZMISLILI SU I PETRU NOŽICU? Još jedan "fantomski autor" u listu "Politika"?
Foto: Dado Đilas

VELIKA AFERA

IZMISLILI SU I PETRU NOŽICU? Još jedan "fantomski autor" u listu "Politika"?

Na Tviteru je ukazano na tekst "Zloupotrebe u poveravanju dece", objavljen 15. maja 2017. godine, koji potpisuje Petra Nožica, psihijatar i porodični psihoterapeut iz Sarajeva

Objavljeno:

Udruženje novinara Srbije pozvalo je uredništvo "Politike" da objasni kako su se u listu pojavili tekstovi "nepostojećih autora", ali odgovora još nema.

U međuvremenu, nakon što su korisnici društvenih mreža, ali i novinari UNS-a ukazali na dva teksta slične teme čiji su autori "fantomski autori" sa lažnim slikama, otkrivena je i treća slična objava.

Na Tviteru je ukazano na tekst "Zloupotrebe u poveravanju dece", objavljen 15. maja 2017. godine, koji potpisuje Petra Nožica, psihijatar i porodični psihoterapeut iz Sarajeva.

KAKAV BLAM POLITIKE! Prvo su objavili sramnu kolumnu dr Milivojevića, a kad su ih svi osudili zbog toga izmislili su psihijatra koji ga brani, a umesto njegove stavili fotku nemačkog glumca! Fotografije ovog puta nema, ali u pretrazi na internetu ime autorke ne daje nikakve rezultate.

JOŠ JEDNA VELIKA BRUKA POLITIKE: Uzeli sliku mrtvog čoveka i POTPISALI GA KAO "PROFESORA VUČIĆA"! Zanimljivo je da je sporni tekst objavljen kao reakcija na takođe članak čiji je autor neko u čiji je trag nemoguće ući - u pitanju je naslov "Nepravde feminističkog pravosuđa", koji potpisuje profesor univerziteta, psihoterapeut i specijalista za dečju psihoanalizu iz Los Anđelesa Milovan B. Vučić.

Podsetimo, nakon teksta psihoterapeuta Zorana Milivojevića u listu "Politika" koji je naišao na žestoke kritike u javnosti, u rubrici "Pogledi" je objavljen tekst autora iz Kanade koji, veruje se, ne postoji. Uz ime koje se ne može naći u stručnoj literaturi ili u registrima naučnih radnika, objavljena je fotografija jednog glumca iz Nemačke, koji je zbog toga i najavio tužbu protiv lista.

foto: UNS

Ubrzo je na sajtu UNS-a objavljeno da je otkriven i jedan ranije objavljen tekst slične sadržine, u kom se govori o "nepravdama feminističkog pravosuđa", čiji je autor takođe neko čije se ime ne pronalazi na internetu, a fotografija je obična "pokrivalica". UNS je zatražio razjašnjenje od "Politike", ali ga nije dobio, dok su čitaoci dobili samo izvinjenje što je uz prvi tekst "greškom objavljena slika nemačkog glumca". Urednik rubrike "Pogledi" Branislav Radivojša je za Insajder rekao da "nema mogućnost da proverava slike". - On se javlja iz Kanade i nemam tamošnji registar. Ne možemo mi da se bavimo policijskim istragama, mi samo objavljujemo tekstove - rekao je Radivojša za Insajder.

foto: Printscreen: Politika

Ovim slučajem, nakon žalbi građana, baviće se i Savet za štampu. Oglasilo se i Nezavisno udruženje novinara Srbije, koje je ocenilo da je Politika podlegla govoru mržnje. - Nezavisno udruženje novinara Srbije izražava ozbiljnu zabrinutost zbog činjenice da su i pojedini mejnstrim mediji podlegli sramotnim i neoprostivim profesionalnim greškama u uređivačkoj politici. Poslednji takav slučaj dogodio se dnevnom listu Politika koja je juče objavila komentar izmišljenog 'stručnjaka' kojim se pravda nasilje nad ženama i propagira mržnja prema feministkinjama - navode se u saopštenju NUNS i dodaje da posebno zabrinjava postojanje istovetne greške pre dva meseca. NUNS navodi da je u oba slučaja “najstariji dnevni list na Balkanu” najgrublje prekršio profesionalne i etičke standarde novinarstva.

(Espreso.co.rs / B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.