NOVA AFERA U KONTROLI LETENjA SRBIJE I CRNE GORE:  Rovčanin zaposlio sina člana nadzornog odbora iz Crne Gore!
Foto: Fonet

preko veze!

NOVA AFERA U KONTROLI LETENjA SRBIJE I CRNE GORE: Rovčanin zaposlio sina člana nadzornog odbora iz Crne Gore!

Radovan Radonjić je, prema tvrdnjama Rovčanina, bio „jedan od kandidata koji su se prijavili na Konkurs za školovanje druge samofinansirajuće klase studenata”

Objavljeno:

Direktor Kontrole letenja Srbije i Crne Gore („Smatsa”) Radojica Rovčanin potvrdio je da su Aleksandra Rovčanin i Radovan Radonjić, zbog čijeg zapošljavanja je pod istragom Agencije za borbu protiv korupcije, potpisali ugovore o radu u tom preduzeću ali nije dostavio dokumentaciju koja dokazuje da je to urađeno po zakonu, otkriva Pištaljka.

Pištaljka je ranije pisala da Agencija za borbu protiv korupcije već dva meseca ispituje prijave protiv Rovčanina za sukob interesa zato što je, kako su nam rekli, „pored ostalog zaključio ugovor o radu sa ćerkom svog brata” i zato što je zaposlio Radovana Radonjića, sina sada već bišeg člana Nadzornog odbora Kontrole letenja Zorana Radonjića. O tome su obavešteni i Prvo osnovno javno tužilaštvo i nadležni Inspektorat za rad.

Samo dva meseca nakon postavljenja za direktora 31. januara 2014, Rovčanin je potpisao ugovor o radu sa Aleksandrom Rovčanin iz Pljevalja na neodređeno vreme na, kako je naveo u izjašnjenju Agenciji, „tada upražnjenom radnom mestu administrativni saradnik u organizacionoj jedinici Terminalna kontrola letenja u Podgorici…” U izjavi dalje nigde nije naveo da je ona zaposlena na osnovu raspisanog konkursa na koji su mogli da se prijave i drugi kandidati.

Rovčanin, koji je takođe poreklom iz Pljevalja, obavestio je Agenciju i da je u ugovoru o radu sa Aleksandrom Rovčanin „napravljena tehnička greška jer je napisano da je imenovana dužna da stekne sertifikat službenika za javne nabavke, što naravno nije uslov za obavljanje poslova na predmetnom radnom mestu… te je naknadno izvršena ispravka tehničke greške”.

foto: Zorana Jevtić

Uz izjašnjenje, Rovčanin je 29. maja ove godine Agenciji dostavio ugovore o radu sa Rovčanin i Radonjićem, izveštaj komisije za ocenu radnih i stručnih sposobnosti Aleksandre Rovčanin (koju po ugovoru o radu formira direktor „Smatsa”) i odeljak kataloga slobodnih radnih mesta, kao i ugovor o školovanju Radonjićevog sina. U toj dokumentaciji, koju je Agencija dostavila Pištaljci, nema potvrde o raspisanim konkursima na osnovu kojih su Radovan Radonjić i Aleksandra Rovčanin zaposleni, a zatamnjen je i iznos zarade koji je Aleksandra Rovčanin primala tokom šestomesečnog probnog rada jer je to „poslovna tajna”.

Agencija za borbu protiv korupcije od 10. maja 2017, kada je primila prijavu protiv Rovčanina, do danas nije uspela da utvrdi da li je Aleksandra Rovčanin njegova bratanica, što je takođe jedan od osnova za pokretanje postupka za sukob interesa.

Iako Rovčanin u izjašnjenju Agenciji iz maja ove godine nije sporio da su Aleksandra Rovčanin i Radovan Radonjić zaposleni u „Smatsa”, od PR službe tog državnog preduzeća sve do početka jula nismo mogli da dobijemo nikakve odgovore. Tek posle više od mesec dana su nam potvrdili da je Aleksandra Rovčanin zaposlena u Terminalnoj kontroli letenja u Podgorici ali „kao kafe-kuvarica sa srednjom stručnom spremom”.

Rovčanin je dalje naveo da su za zapošljavanje kadrova u Crnoj Gori nadležni predstavnici te zemlje u rukovodstvu „Smatsa” pa je tako ugovor o radu sa Aleksandrom Rovčanin „potpisao Lazo Maksimović, zamenik direktora”, funkcioner koji, kako dalje tvrdi, po Ugovoru o potvrđivanju kontinuiteta prižanja usluga u vazdušnoj plovidbi u prostorima Srbije i Crne Gore mora biti predstavnik države koja nije imenovala direktora.

Podaci o funkcijama, imovini i primanjima zamenika direktora Kontrole letenja Srbije i Crne Gore Laza Maksimovića (kadar Crne Gore) nisu zabeleženi ni na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije Srbije, ni na sajtu crnogorske Agencije za sprečavanje korupcije.

foto: Nebojša Mandić

U skladu sa osnivačkim aktom i praksom „Smatsa”, kako dalje navodi Rovčanin, zamenik direktora zastupa interese drugog osnivača – Crne Gore „i s tim u vezi zapošljavanje lica iz Crne Gore sa mestom rada u Crnoj Gori je u nadležnosti zamenika direktora, koji po pravilu i zaključuje ugovore o radu sa navedenim licima”. Suprotno ovim tvrdnjama, ugovor o zapošljavanju Radonjićevog sina u Podgorici potpisao je direktor „Smatsa” Radojica Rovčanin.

Rovčanin je naveo i da je Radonjićev sin zaposlen na određeno vreme od dve godine „zbog povećanja obima posla i manjka izvršilaca” na radnom mestu kontrolora leta u Podgorici. U Radonjićevom ugovoru o radu od 5. oktobra 2016. se navodi da on poseduje četvrti stepen stručne spreme, dozvolu kontrolora letenja i ovlašćenje ADI-TWR Podgorica

Prema Ugovoru o školovanju u „Smatsa“, potpisanom 29. januara 2015. u vreme kada mu je otac bio predstavnik Crne Gore u Nadzornom odboru tog preduzeća i sekretar u crnogorskom Ministarstvu saobraćaja i pomorstva, Radovan Radonjić je završio obuku za sticanje dozvole kontrolora leta u trajanju od 50 nedelja (godinu dana) koja sa plaćenim PDV-om, prema tvrdnjama Rovčanina, košta oko 30.000 evra.

Iz Agencije za borbu protiv korupcije su ranije za Pištaljku rekli da su u istrazi protiv Rovčanina zbog sukoba interesa postupali po predstavci u kojoj se ukazuje na moguće nezakonito postupanje odgovornih lica u „Smatsa” prilikom zaključivanja ugovora o radu „na određeno vreme sa licem koje ne ispunjava propisane uslove za obavljanje poslova po aktu o sistematizaciji Kontrole letenja Srbije i Crne Gore”.

Dokumentaciju o konkursu po kojem je Radovan Radonjić zaposlen u „Smatsa” Rovčanin nije dostavio Agenciji, iako je njegov otac Zoran Radonjić za Pištaljku ranije tvrdio da je njegov sin zaposlen u tom državnom preduzeću ali „po redovnom konkursu koji je organizovan po strogim procedurama”.

Radonjić je od aprila 2013, prema podacima crnogorske Agencije za sprečavanje korupcije, zaposlen kao sekretar Ministarstva saobraćaja i pomorstva Crne Gore ali i kao član Nadzornog odbora „Smatsa”, iako Zakon o sprečavanju korupcije Crne Gore zabranjuje javnom funkcioneru da, između ostalog, bude član nadzornog organa. Radonjić je za članstvo u Nadzornom odboru „Smatsa”, prema podacima sa sajta ove Agencije, godišnje neto dobijao 19.708 evra, koje mu nije isplaćivala Republika Crna Gora.

Radovan Radonjić je, prema tvrdnjama Rovčanina, bio „jedan od kandidata koji su se prijavili na Konkurs za školovanje druge samofinansirajuće klase studenata”, a Zoran Radonjić je „sam finansirao školovanje svoga sina Radovana Radonjića” koje košta 24.330 evra plus PDV. Priznanice kojima bi dokumentovao tvrdnje o plaćanju obuke nije dostavio.

Kontrola letenja Srbije i Crne Gore „Smatsa” d.o.o. osnovana je 29. decembra 2003. odlukom skupštine bivše Državne zajednice Srbije i Crne Gore. Udeo Srbije u preduzeću je 92 odsto, a Crne Gore preostalih osam.

(Espreso.co.rs / Pištaljka.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.