Sve koji s prozora tresu posteljinu ili bacaju smeće ČEKA NOVČANA KAZNA!
Foto: Aleksandar Jovanović Cile

neodgovorni stanari

Sve koji s prozora tresu posteljinu ili bacaju smeće ČEKA NOVČANA KAZNA!

Ovim odredbama predviđene su i novčane kazne od 8.000 dinara ukoliko stanar na terasi drži stvari koje narušavaju izgled zgrade, a ista kazna čeka i one koji tresu tepihe i posteljinu sa prozora ili bacaju smeće

Objavljeno: 19.07.2017. 13:21h
  • 29

Novom odlukom o kućnom redu u stambenim i stambeno-poslovnim zgradama, koju treba da usvoje odbornici Skupštine Vranja, definisane su obaveze stanara i korisnika poslovnog prostora, ali su predviđene i kazne za nepoštovanje kućnog reda.

Ove odredbe su morale biti usklađene sa novim Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada, kaže Jovana Antić, načelnica Odeljenja za urbanizam, imovinsko-pravne poslove i komunalno-stambene delatnosti.

- Ovom odlukom su propisana opšta pravila ponašanja za stanare, ali i mnogo detaljnije definisane obaveze stanara i korisnika poslovnih prostora, nego što je to bilo do sada - kaze Antićeva.

Ona dodaje da su propisani nivoi buke koji su dozvoljeni, kao i načini korišćenja zajedničkih prostorija, obavljanje privrednih i ugostiteljskih delatnosti u zgradama, ali i korišćenje zemljišta oko objekata.

foto: OK radio

Kontrolu će vršiti Odeljenje za urbanizam, imovinsko-pravne poslove i komunalno-stambene delatnosti, a nadzor je poveren Komunalnoj inspekciji.

Odlukom su precizirane mnoge aktivnosti propisane kućnim redom stanara, pa je, na primer, regulisano i maksimalno dozvoljeni nivo buke - od 30 decibela za prostorije i 50 decibela za otvoreni prostor.

Ovim odredbama predviđene su i novčane kazne od 8.000 dinara ukoliko stanar na terasi drži stvari koje narušavaju izgled zgrade, a ista kazna čeka i one koji tresu tepihe i posteljinu sa prozora ili bacaju smeće.

Novčane kazne su propisane i za pravna lica koja delatnost obavljaju u stambeno-poslovnim zgradama pa će ugostitelji koji krše odluke platiti kaznu od 60.000 dinara, a odgovorno lice 15.000, dok će preduzetnici morati da izdvoje i do 30.000 dinara.

Ovu odluku usvojilo je Gradsko veće na poslednjoj sednici, ali se još uvek čeka potvrda skupštinskih odbornika koji će o ovoj odluci raspravljati na sledećem zasedanju.

(Espreso.rs / N1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media