BESPARICA, PONIŽAVANJE, GLAD: Bili smo s radnicima u Goši koji pokušavaju samoubistva, štrajkuju glađu, a ovo će im biti poslednji korak! (FOTO) (VIDEO)
Foto: Filip Plavčić

U OČAJNOM STANJU!

BESPARICA, PONIŽAVANJE, GLAD: Bili smo s radnicima u Goši koji pokušavaju samoubistva, štrajkuju glađu, a ovo će im biti poslednji korak! (FOTO) (VIDEO)

Jedina konstanta u fabrici je štrajk koji i dalje traje, a započet je pre više od 100 dana. Jedan od radnika "Goše“, zbog besparice i beznađa, obesio se u fabričkom krugu, a drugi je pokušao samoubistvo tako što je popio previše lekova!

Objavljeno: 22:22h

Štrajk zaposlenih u Fabrici šinskih vozila "Goša" u Smederevskoj Palanci još traje, a sa njima niko ne počinje pregovore. Nakon štrajka na pruzi, zaposleni su rešili da štrajkuju glađu u krugu fabrike. Tu smo ih i pronašli.

RADNICI GOŠE ZAPOČELI ŠTRAJK GLAĐU: Sudski izvršitelji su u fabrici, počela zaplena!

foto: Filip Plavčić

Sede i čekaju rešenje koje nikako ne dolazi, a neki štrajkuju i glađu. Tačnije njih četvoro, ali kako kažu, pridružiće se i ostali ukoliko ova situacija potraje.

Pogledajte video:

Radnici su ogorčeni, ljuti, gladni, ali se najviše osećaju prevareno. Kako kažu, država ih je prevarila više puta, pa sada veruju samo sebi.

GLAD U VUČIĆEVOJ SRBIJI! Dok vlast daje milione na žurke, fontane i jarbole, dete zove oca i viče TATA, GLADAN SAM...

foto: Filip Plavčić

Osnovni zahtevi radnika su isplaćivanje zaostalih zarada i overa zdravstvenih knjižica.

PROTEST RADNIKA "GOŠE": Blokirali prugu jer im nije isplaćen novac!

foto: Filip Plavčić

Jedina konstanta u fabrici je štrajk koji i dalje traje, a započet je pre više od 100 dana. Kao što je poznato, jedan od radnika "Goše“, zbog besparice i beznađa se obesio u fabričkom krugu, a drugi je pokušao samoubistvo tako što je popio previše lekova.

VUČIĆ OBEĆAO: Svaki radnik "Goše" dobiće po 60.000 dinara! (FOTO)

foto: Filip Plavčić

Ne čudi nas što je mučeni čovek pokušao da se ubije, ne bi se iznenadili ni da se to opet desi, pričaju nam radnici.

Predsednik štrajkačkog odbora, Milan Vujčić rekao je da je radnicima uplaćeno po 100 dinara na žiro račune kako ne bi došlo do blokade računa.

foto: Filip Plavčić

- Ko ima račun u pošti taj je dobio 100 dinara u protekla 2 meseca, a ko ima u banci, nije ni to dobio. Sada su trebali da nam uplate još 100 dinara, ali nisu imali. Ovo je očaj, priča Vujčić za Espreso.

On je dodao da mnogim ljudima ide i kamata jer su u minusu, a njihov život se sveo na puko preživljavanje.

Radnici sada žive od penzionera u kući. Imaju starijeg člana koji prima penziju i tako se snalaze. To je tuga, nemamo gde decu da zaposlimo, nemamo da jedemo, pasli smo travu u krugu fabrike, našalio se jedan od radnika.

foto: Filip Plavčić

Mnogi štrajkači sada beru maline, višnje i kajsije kako bi stavili u džep barem 1.000 dinara jer kako kažu i to dosta znači. Nakon što završe sa štrajkom, idu u polja i rade za "crkavicu" jer drugu varijantu trenutno nemaju.

Za razliku od kolega koji štajkuju u "Fijatu", oni traže ono što su zaradili, a nije im isplaćeno.

Mi ne možemo da se poredimo sa "Fijatom", oni traže povećanja, a mi plate koje nam nikada nisu isplaćene. Mi smo gladni, žedni i bosi, a firma se ponašala kako je htela. Nigde inspekcije, kontrole, prevarili su nas, država nas je izdala, a stranci samo žele jeftinu radnu snagu, priča nam jedan od štrajkača "Goše".

Zaposleni su bili u štrajku od početka marta zbog neisplaćenih zarada, nepovezanog radnog staža i neoverenih zdravstvenih knjižica.

Kažu da je štrajk glađu njihov pretposlednji korak, a poslednji će im biti dolazak u Beograd i udaranje u šerpe. Nadaju se da do toga neće doći jer kako tvrde, tu uvek političke stranke umešaju svoje prste, a oni žele da se drže što dalje od toga.

foto: Filip Plavčić

Podsetimo, fabriku je slovačka firma Žos preuzela 2007. godine. Deset godina kasnije, firma je dužna oko dva miliona evra radnicima za plate, još oko tri miliona državi, a račun je u blokadi četiri godine.

Nakon toga, Slovački Žos prodao je krajem marta fabriku kiparskoj kompaniji Lisnart za 4,2 miliona evra, ali radnici sumnjaju da se vlasnik u praksi zaista promenio.

foto: Filip Plavčić

(Jelena Jovanović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.