AKCIDENT U "NUKLEARNIM OBJEKTIMA" U VINČI: Ozračen radnik prilikom krađe
Foto: Pixabay

kontaminacija!

AKCIDENT U "NUKLEARNIM OBJEKTIMA" U VINČI: Ozračen radnik prilikom krađe

Tehničar JP "Nuklearni objekti Srbije" pokušao da iznese olovne cigle, pa izazvao akcident

Objavljeno: 09:47h

U zgradi JP "Nuklearni objekti Srbije" u Vinči u utorak se dogodio akcident, u kojem je ozračen jedan radnik, pišu Novosti.

Tehničar JP "Nuklearni objekti Srbije" pokušao je da ukrade alat, tačnije olovnu ciglu, za koju nije znao da je ozračena, pa se kontaminirao, a u prvom trenutku bilo je sumnje da je "zagadio" i prostorije u kojima je boravio. Radnik je pokušao da iz podruma zgrade u kojoj se nalazi veliki reaktor u Vinči, iznese metal u rancu, ali je na izlaznim vratima portal koji upozorava na radioaktivnost registrovao zračenje i počeo da pišti. U Vinču je došla i policija koja je obavila uviđaj, a radnik je odmah stavljen u specijalno odelo, kako ne bi kontaminirao kolege.

3 muškarca sa bombama uletela u zgradu! TALAČKA KRIZA USRED KRAGUJEVCA, policija pregovara sa napadačima!

foto: Reuter

Navodno, kada je "zapištalo", čovek je otrčao nazad u podrum, gde je bacio ranac sa opasnim "plenom". Potom se zadržao u kancelariji, a kada su mu dozimetristi izmerili zračenje, obučen je u specijalno odelo.

- Imali smo akcident, a dekontaminacija je trajala četiri sata i sve službe su odlično odradile svoj posao - kaže za "Novosti" Ivan Knežević, odgovorno lice za zaštitu od jonizujućeg zračenja. - Odmah su došli dozimetristi i kolege koje se bave zaštitom. Tog čoveka smo obukli u odelo, da bismo zaštitili prostorije i ostale ljude. Izmereno je zračenje u kancelarijama, hodnicima, iz predostrožnosti prebrisane sve kvake na vratima. Nigde u prostoru nisu bile povećane doze zračenja. Kontaminirana je samo ta osoba.

Knežević objašnjava da je čovek izolovan na punktu za humanu dekontaminaciju, a pošto je utvrđeno da su mu samo ruke ozračene, raznim hemijskim sredstvima su ih čistili. Potom je usledilo tuširanje u specijalnim uslovima, sa posebnim kanalizacionim odvodom. Radioaktivnost je merena pre i posle. Potom je proveo 45 minuta u uređaju - meraču aktivnosti celog tela, koje je pokazao da ništa opasno nije udahnuo, te da nema radioaktivnih čestica u organizmu. Već u utorak je zakazan i sistematski pregled, sa analizom krvi.

V. d. direktora JP NOS Dalibor Arbutina kaže da su stručne službe uradile svoj deo posla, a da su zbog krađe pozvali policiju, koja je izvršila uviđaj. Deo zaposlenih, ipak, plaši se za svoju bezbednost, jer kažu da u krugu "Vinče" postoji mnogo predmeta koji emituju radioaktivnost, a nisu obeleženi i zaposleni dolaze sa njima u kontakt a da ne znaju da je reč o opasnim stvarima.

- Najgore od svega je što su te olovne cigle slobodno stajale u podrumu zgrade i zračile. Taj koji je pokušao da ukrade verovatno je mislio da proda u staro gvožđe, a nije ni sanjao da može da ugrozi svoje zdravlje, a i svoje kolege dovede u rizik - kažu zaposleni koji žele da ostanu anonimni jer se plaše da ne dobiju otkaz zbog sumnji na nepoštovanje procedura rada.

foto: Filip Plavčić

Direktor Agencije za zaštitu od jonizujućeg zračenja dr Slađan Velinov je rekao "Novostima" da nije zvanično obavešten o ovom akcidentu. Isti odgovor dobili smo i od predsednika nadzornog odbora JP "Nuklearni objekti Srbije" dr Ilije Plećaša. U Ministarstvu prosvete saznajemo da Agencija za zaštitu od jonizujućeg zračenja, kao nezavisno telo, ima obavezu da pošalje ekipu na teren, da sačine izveštaj koji će proslediti Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, u čijoj nadležnosti je delatnost JP NOS.

(Espreso.co.rs / Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.