TOLIKO O VUČIĆEVIM REFORMAMA: Deca iz siromašnih porodica ne idu u vrtiće i imaju 3 puta manje šanse za obrazovanje! (VIDEO)
Foto: Printscreen Youtube / MONS

DAMO JEDNA DESETINA SIROMAŠNE DECE IDE U VRTIĆ

TOLIKO O VUČIĆEVIM REFORMAMA: Deca iz siromašnih porodica ne idu u vrtiće i imaju 3 puta manje šanse za obrazovanje! (VIDEO)

Sva deca u Srbiji imaju jednako pravo na školovanje, ali nemaju svi jednake šanse

Objavljeno:

Samo jedno od 10 siromašne dece u Srbiji redovno ide u vrtić, dok je broj dece bogatih roditelja u vrtićima osam puta veći. Svako osmo dete do 18 godina u Srbiji živi ispod apsolutne linije siromaštva, odnosno živi sa 8.150 dinara mesečno, upozorila je beogradska kancelarija Unicefa krajem prošle godine.

EVO DOKAZA KAKO VUČIĆ POKUŠAVA DA UGASI KURIR I OTME AMG: Zloupotrebljava vlast pritiskom na Poresku upravu! (FOTO)

foto: Kurir.rs

"Šanse najuspešnijih učenika iz nižih slojeva da upišu gimnaziju su 3.1 puta manje u odnosu na prosek, a šanse najuspešnijih učenika iz viših slojeva su 2.6 puta više od proseka. Pošto je reč o najuspešnijim učenicima, to nije posledica nedostatka znanja i veština.

Deca nižeg socio-ekonomskog statusa biraju srednje stručne škole, čak i kada imaju dobar uspeh, jer im one omogućavaju brzi izlazak na tržište rada i skraćuju proces obrazovanja, time smanjujući ukupne troškove za obrazovanje", navodi portal Monitoring socijalne situacije u Srbiji (MONS). U videu zasnovanom na istraživanjima iz prethodnih godina, navodi se da je čak 55 odsto dece iz siromašnih porodica funkcionalno nepismeno. Čak i kada upišu srednju školu, petina devojaka i trećina momaka ne uspe da maturira.

(Espreso.co.rs / mons.rs / 021.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.