NOVINARSKA UDRUŽENJA: Duboko samo zabrinuti zbog obijanja stana novinarke, tražimo hitno razrešenje slučaja!
Foto: Fonet/Pixabay

udar na slobodu medija

NOVINARSKA UDRUŽENJA: Duboko samo zabrinuti zbog obijanja stana novinarke, tražimo hitno razrešenje slučaja!

"Imajući u vidu da iz stana ništa nije ukradeno, a da je KRIK u poslednje vreme objavio više istraživačkih tekstova o političkim, ekonomskim i kriminalnim centrima moći, udruženja sumnjaju da je reč o pokušaju zastrašivanja ove novinarke"

Objavljeno: 13:25h

Asocijacija Onlajn Medija (AOM), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno udruženje novinara Vojvodine (NDNV) oglasili su se posle jučerašnjeg upada i pretresa u stanu novinarke portala KRIK Dragane Pećo. Prenosimo njihovo saopštenje.

"Poštovani,

Novinarska i medijska udruženja duboko su zabrinuta zbog jučerašnjeg obijanja i upada u stan novinarke istraživačkog portala KRIK Dragane Pećo, i zahtevaju da policija i tužilaštvo hitno rasvetle sve okolnosti slučaja i predstave ih javnosti.

Imajući u vidu da iz stana ništa nije ukradeno, a da je KRIK u poslednje vreme objavio više istraživačkih tekstova o političkim, ekonomskim i kriminalnim centrima moći, udruženja sumnjaju da je reč o pokušaju zastrašivanja ove novinarke.

Ovo je samo poslednji u nizu sličnih događaja koji su proteklih nedelja uznemirili javnost, počev od napada na novinare tokom predsedničke inauguracije u Beogradu i vređanja i pretnji novinarima u niškom Medija centru, do pretnji smrću novinarki Mariji Vučić.

Uprkos postojanju Stalne radne grupe za bezbednost novinara u kojoj, osim novinarskih i medijskih udruženja, učestvuju i visoki predstavnici Tužilastva i MUP, i posebnom mehanizmu za hitne reakcije institucija u ovakvim slučajevima, počinioci su i dalje nekažnjeni, a broj napada i pretnji novinarima eksponencijalno raste.

Efikasno postupanje nadležnih organa u ovom i svim drugim slučajevima jeste i može biti jedina realna mera proklamovane spremnosti institucija da se zaštite novinari, a time i pravo građana na informisanje u javnom interesu. Izostanak takve reakcije će dodatno ugroziti slobodu medija demokratski poredak u Srbiji.

Niš, Beograd, Novi Sad

8. jul 2017.

Asocijacija onlajn medija (AOM)

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS)

Nezavisno udruženje novinara Vojvodine (NDNV)"

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.