DRAGI RODITELJI, POSLEDNJI DAN U ŽIVOTU MI JE LEP. RODILA SAM BEBU: Poruke iz Nedićevog LOGORA SMRTI, a mi bismo sad da ga rehabilitujemo!
Foto: Wikipedia

strašno svedočanstvo o izdaji

DRAGI RODITELJI, POSLEDNJI DAN U ŽIVOTU MI JE LEP. RODILA SAM BEBU: Poruke iz Nedićevog LOGORA SMRTI, a mi bismo sad da ga rehabilitujemo!

Ovo su neke poruke zatočenika logora na Banjici, za mnoge od njih poslednje misli u njihovim životima...

Objavljeno: 23:04h

Posle još jednog odlaganja pokušaja rehabilitacije ratnog zločinca Milana Nedića, sigurno je da ćemo bar do septembra biti sigurni od ove revizije istorije.

Taman vreme da se podseti na gnusne zločine koje je Nedić, saradnik Hitlera i nacista, činio nad sopstvenim narodom, Jevrejima, Romima i ideološkim protivnicima.

Jedan od najstrašnijih logora u Evropi za vreme Drugog svetskog rata bio je logor na Banjici.

Kroz ovog gubilište je prošlo oko 30.000 Jevreja, komunista, Roma i drugih "nepodobnih", a ubijeno je oko 8.500 ljudi.

Podsetimo, kvislinška vlada Milana Nedića, koja je sarađivala sa Hitlerom, zajedno sa nemačkim okupatorima je organizovala punjenje logora smrti na Banjici.

Istoričar Branka Prpa ukazuje da je Nedićeva uprava imala posebno, Sedmo odeljenje "za Jevreje i Cigane", kako su ga zvali, koje je pravilo spiskove Jevreja, punilo logore, i Sajmište i Banjicu.

Ovo su neke poruke zatočenika logora na Banjici, za mnoge od njih poslednje misli u njihovim životima...

- Draga majko, prekjuče je počelo masovno streljanje. Ne znam kada će doći po mene. Radujte se mojoj slobodi.

- Pokušavaju da nam slome duh. Kidaju nam nokte, vuku ih usijanim klještima...

- Voljena moja, jednom će svet na sve ovo gledati kao na potresnu bajku. Pa ipak, sve što se dešava teška je istina. Koliko života presečeno u nastajanju. Želeo bih da napišem svedočanstva. O majkama koje nisu smele da puste suzu. O očevima koji su mirno stali pred cevi...

- Draga Ana, kako bih voleo da sada mogu da stanem pred vas... Moji mili i dragi. Ali okrutna sudbina ne dozvoljava da se to ispuni. Jedina radost mi je tvoja slika s decom koju sam pred smrt gledao dan i noć...

- Draga mama. U poslednjim mislima sam s vama. Često mislim na tvoj kamen u žuči i muke koje trpiš za vreme tih napada. Nije mi teško, jer je su ovako završile hiljade ljudi... Čula sam da je moja divna Ljiljana kod vas. Sada mogu mirno umreti.

- Dragi roditelji, ovde, u logoru smrti, moji poslednji časovi su srećni... Rodila sam devojčicu...

Sve sačuvane poruke iz logora smrti na Banjici, koji je punio Milan Nedić, pogledajte ovde:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.