Objavila sam na Fejsbuku da imam sidu! Zašto bi iko normalan to radio? Evo zašto

SKUPILA SAM HRABROST

Objavila sam na Fejsbuku da imam sidu! Zašto bi iko normalan to radio? Evo zašto

Svi su svesni da "tamo negde" postoji "neka sida" koju "neko" ima. Kao, nema šanse da se to nama desi. A onda vam prijatelj saopšti da je HIV pozitivan...
Objavljeno: 16:39h

Šta onda? Rešila sam da napravim eksperiment i da na Fejsbuk profil postavim sledeći status: Ispovest Beograđanina koji je HIV pozitivan: Ne smem da kažem porodici da sam inficiran! - Juče sam saznala sam da sam HIV pozitivna... Ne želim da se krijem, pa sam sakupila dovoljno hrabrosti da napišem ovaj status. Ovo je teška bolest i borba tek predstoji. Razumeću sve koji će me obrisati sa lste prijatelja i iz života... Sad se verovatno pitate zašto bi bilo ko normalan tako nešto radio? Zašto bi plašio i šokirao ljude koje poznaje i voli, nečim tako neumesnim?

Printscreen/Facebook
Objasniću vam. Svi su svesni da neko boluje od side, ali pošto nije česta i pošto nema šanse da se "baš to meni (vama) desi", onda nema veze. A i ko još poznaje nekoga ko je HIV pozitivan? O tome slušamo u raznim emisijama ili čitamo tuđe ispovesti. Rekao sam zubaru da imam HIV, a on meni: Marš, stoko sidaška! (FOTO) Međutim, kad ste se zapitali kako je ljudima koji boluju od ove smrtonosne bolesti? Kada ste poslednji put stupili u seksualni odnos s nekim, razmišljajući o zaštiti?
Da li uopšte znate da u Srbiji s HIV infekcijom živi oko 2.000 ljudi? Minimum. I kad ste poslednji put seli da razmišljate o tome? Verovatno ne skoro, pošto je lakše izbegavati razmišljanje o teškim temama. Poenta objave mog statusa na društvene mreže je bila baš u tome - da vas nateram da razmislite i shvatite da je ova bolest stvarna. Da pokušam da vam podignem svest o njenom postojanju.
Printscreen/Facebook
Neki su shvatili o čemu se radi. Drugi su bili tu da mi pruže podršku. Treći su se prepali i zvali me da vide šta se dešava. Bilo je i onih koji su bili trulo duhoviti, ali ok, tako vam je to s ljudima. U svakoj korpi ima trulih jabuka. Gomila poruka, poziva, pitanja. Poentu sam postigla - na trenutak sam uspela da skrenem pažnju svih mojih prijatelja na ozbiljan problem, koji POSTOJI i koji je tu oko nas.
Printscreen/Facebook
Izvinjavam se onima koje sam prestravila. Ovim tekstom moći će da vide na šta sam želela da im ukažem. Komentari su bili razni - ali omiljeni su mi bili oni pravi, prijateljski, puni podrške i ljubavi, od ljudi koji me ne bi odbacili da boljem od ove bolesti.
Printscreen/Facebook
Čuvajte svoje zdravlje, ono je na prvom mestu. Mislite o njemu. Uvek i svuda. Jer, na žalost, svakom može da se desi najgore. (Dunja Čavić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.