U Srbiji je krađa legalna! Država maltene nagradil čoveka koji je strpao u džep 1. 8 miliona evra! (FOTO)
Foto: Profimedia

šta reći...

U Srbiji je krađa legalna! Država maltene nagradil čoveka koji je strpao u džep 1. 8 miliona evra! (FOTO)

Peđa Mališanović, zakonski zastupnik DOO Azotara iz Subotice, kako kažu u Republičkoj direkciji za robne rezerve (RDRR), u periodu od avgusta 2011. do kraja te godine nije ispoštovao ugovor koji je Direkcija sklopila sa Azotarom o skladištenju i čuvanju mineralnog đubriva

Objavljeno:

Prema odluci Osnovnog suda u Subotici i sudije Melinde Josić Gergić od 12. juna ove godine, za zloupotrebu položaja odgovornog lica i štetu nanetu Republičkoj direkciji za robne rezerve (RDRR) tokom 2011. godine u iznosu većem od 1,8 miliona evra, Peđa Mališanović, zastupnik Azotare Subotica, dobio je samo uslovnu kaznu od osam meseci zatvora, koja se neće sprovesti ukoliko u naredne dve godine osuđeni ne učini novo krivično delo!

Za pričinjenju štetu od skoro dva miliona evra, uslovna kazna i samo obaveza plaćanja paušala od 10.000 dinara i 30.000 sudskih troškova čini se nedovoljno adekvatna. Postavlja se pitanje da li ovakvo (ne)rigorozno kažnjavanje šalje poruku svim drugim osobama na odgovornim pozicijama u preduzećima da će zloupotreba položaja proći praktično bez velikih posledica (?!).

U konkretnom slučaju, pitanje je da li će i kako RDRR naplatiti štetu od Azotare.

Peđa Mališanović, zakonski zastupnik DOO Azotara iz Subotice, kako kažu u Republičkoj direkciji za robne rezerve (RDRR), u periodu od avgusta 2011. do kraja te godine nije ispoštovao ugovor koji je Direkcija sklopila sa Azotarom o skladištenju i čuvanju mineralnog đubriva. Konkretno, skladištar (Azotara) nije isporučivao mineralno đubrivo u dogovorenom roku i količini, neovlašćeno je raspolagano robom, a uništen je i kvalitet đubriva, na šta su Direkciji ukazivali kupci.

Na osnovu pritužbi koje je RDRR dobijao od kupaca od avgusta do kraja 2011, Direkcija je zatražila od tržišne inspekcije da dodatno proveri skladišatara.

- Tokom trajanja ugovora, Direkcija je imala lošu saradnju sa skladištarem koja se ogleda u nepoštovanju naloga za prelokaciju mineralnog đubriva primarnim poljoprivrednim proizvođačima kako bi bilo dostupno u vreme setve. U skladu sa zahtevom Direkcije za dodatnu kontrolu, od strane tržišne inspekcije konstatovano je da nema zaliha mineralnog đubriva kod pružaoca usluga skladištenja robe (stvarno stanje zaliha bilo je nula), tako da je ukupno pričinjena šteta Republičkoj direkciji u iznosu od 225.690.092,36 dinara - kazali su CIK-u u pisanom odgovoru iz RDRR-a.

U 2012, zbog zloupotreba i povreda ugovornih odredbi je protiv Mališanovića podneta krivična prijava za zloupotrebu položaja odgovornog lica iz člana 234, stav 1, u vezi sa članom 61 Krivičnog zakonika. Pre više od dve nedelje, Osnovni sud u Subotici doneo je pravnosnažnu presudu kojom se okrivljeni Peđa Mališanović proglašava krivim i izriče mu se kazna zatvora od trajanju od osam meseci.

Ova kazna zatvora neće se izvršiti ukoliko Mališanović u roku od dve godine od dana pravnosnažne presude ne učini novo krivično delo.

(Espreso.co.rs/Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.