Studenti ustali da odbrane ĆIRILICU! Ovo je ključno pitanje očuvanja identiteta!
Foto: Wikipedia Commons

peticija

Studenti ustali da odbrane ĆIRILICU! Ovo je ključno pitanje očuvanja identiteta!

Ministarstvo kulture i informisanja je u saopštenju izrazilo zadovoljstvo činjenicom da su status i upotreba ćirilice postali društveno aktuelna tema

Objavljeno:

Više od 3.200 studenata iz Srbije i regiona podržalo je mere za zaštitu ćirilice, saopštilo je Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

Peticiju sa potpisima podrške resornom ministru Vladanu Vukosavljeviću prethodno su uručili predstavnici Studentske organizacije "Alternativa".

Studenti su peticijom podržali mere zaštite jezika i pisma koje su predložene u nacrtu Strategije kulturnog razvoja u Srbiji od 2017. do 2027. godine, saopštilo je Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

Među potpisnicima peticije su studenti iz Beograda, Novog Sada, Kragujevca, Niša, Kosovske Mitrovice, Banjaluke, Istočnog Sarajeva, Bijeljine, Beča i drugih akademskih centara u Srbiji i inostranstvu.

Uz potpise podrške, delegacija "Alternative" predala je Vukosavljeviću i "Platformu za razvoj i očuvanje kulture uz plan kulturnih aktivnosti", koja je usmerena na poboljšanje stanja u kulturi i generalno statusa kulture u društvu.

Vukosavljević i predstavnici studenata su ocenili da je status ćirilice jedno od ključnih identitetskih pitanja srpske kulture, naroda i društva, navodi se u saopštenju.

Obostrano je konstatovano da bi izmene i dopune Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma trebalo bolje da regulišu status ćirilice u javnom saobraćaju.

Ukazano je i da su predložena zakonska rešenja u skladu sa praksom u mnogim evropskim zemljama u kojima je zaštita jezika i pisma jedno od prioritetnih pitanja. Ministarstvo kulture i informisanja je u saopštenju izrazilo zadovoljstvo činjenicom da su status i upotreba ćirilice postali društveno aktuelna tema.

Pozvalo je sve zainteresovane da uzmu učešće u javnoj debati povodom mera na zaštiti jezika i pisma predloženih u nacrtu Strategije kulturnog razvoja u Srbiji od 2017. do 2027. godine.

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.