VUČIĆ NAM JE OBEĆAO LEGALIZACIJU GEJ BRAKOVA, OČEKUJEMO DA ĆE SE TO USKORO DESITI: Azdejković za Espreso u susret gej paradi
Foto: Printscreen / Instagram / predragazdejkovic

uoči prajda!

VUČIĆ NAM JE OBEĆAO LEGALIZACIJU GEJ BRAKOVA, OČEKUJEMO DA ĆE SE TO USKORO DESITI: Azdejković za Espreso u susret gej paradi

- Kad su ova obećanja u pitanju, Vlada Aleksandra Vučića nije učinila skoro ništa osim što ih je donela, te se nadamo da će ih Vlada Ane Brnabić ispuniti - rekao je gej aktivista

Objavljeno:

Parada ponosa, pod sloganom "Neka svi naši glasovi ore se" održava se ove subote u Beogradu. Parada se odvija svega nekoliko dana nakon što je predsednik Aleksandar Vučić saopštio svoj izbor za mandatara, Anu Brnabić, prvu deklarisanu gej osobu na čelu naše Vlade.

Ono što je takođe interesantno je da će ovo biti veoma buran kraj nedelje i vikend, jer je za petak zakazana inauguracija predsednika Aleksandra Vučića, a istog dana zakazani su i protesti. I tek kad se grad uspava i smiri, surtadan ujutru u Beogradu se održava - prajd.

Prajd vikend inače, organizuju udruženja građana Egal, Loud&Queer i Gej lezbejski info centar. Organizatori navode da se ovogodišnji Prajd organizuje u svetlu povećanja stepena nasilja sa kojim je suočena LGBT zajednica, a postavlja se pitanje da li će biti nereda.

foto: Nebojša Mandić

Ovo pitanje, ali i pitanja vezana za Anu Brnabić, prvu deklarisanu gej osobu na čelu Vlade, postavili smo gej aktivisti Predragu Azdejkoviću.

Šta očekujete od parade? Koji je njen cilj? Može li u Srbiji da se probudi svest o različitostima, i da se smanji diskriminacija nad LGBT osobama?

PARADA PONOSA U SUBOTU U BEOGRADU: "Neka svi naši glasovi ore se"

Cilj Parade ponosa koja je zakazana za subotu je da podseti Vladu Republike Srbije na obećanje koje dala LGBT zajednici u Srbiji, a to je da će pravno regulisati istopolne zajednice i pitanje promene dokumenata za trans osobe i da će pokazati nultu toleranciju prema nasilju nad LGBT osobama. Kad su ova obećanja u pitanju, Vlada Aleksandra Vučića nije učinila skoro ništa osim što ih je donela, te se nadamo da će ih Vlada Ane Brnabić ispuniti.

Da li strahujete od potencijalnih nereda na Paradi?

Ne, nasilje i neredi su nešto što je ostalo u našoj ružnoj prošlosti.

Koliko ljudi će prošetati gradom, prema vašim očekivanjima?

foto: Nebojša Mandić

Prošle godine na Paradi ponosa Srbije prošetalo je oko 300 ljudi. Nadamo se da će ove godine biti više. Mi ne pozivamo političare, niti ambasadore i zvaničnike drugih država koji su u Srbiji, jer je naš fokus na LGBT osobama, roditeljima, rođacima i prijateljima LGBT osoba. Prvenstveno njih pozivamo da nam se priključe i podrže naše zahteve.

Šta mislite, da li će vam se na čelu kolone i ove godine pridružiti sada mandatarka Ana Brnabić?

Ana Brnabić je privilegovana LGBT osoba u ovom društvu i nije u tolikoj meri izložena problemima kao obični pripadnici LGBT zajednice. Mada, u poslednje vreme je mogla da oseti na svojoj koži šta znači homofobija, diskriminacija, omalovažavanje i ismejavanje zbog seksualne orijentacije. Ne očekujem da bude na čelu kolone, jer se naša parada obraća njoj i svim drugim političkim činiocima u zemlji i od njih nešto zahtevamo. Ono što očekujem jeste da nas Ana Brnabić, kada bude premijerka pozove na sastanak i da porazgovaramo o našim zahtevima i kako mi kao LGBT aktivisti možemo da joj pomognemo.

Da li će vas podržati neko od poznatih na Paradi?

foto: Nebojša Mandić

Ne, mi se trudimo da od Parade ponosa Srbije ne napravimo estradni događaj sa poznatim ličnostima. Naravno, svi su dobrodošli, ali je nama mnogo važnije što će Paradu otvoriti prijateljica LGBT zajednice, osoba sa invaliditetom, koja se solidariše sa LGBT zajednicom i dobro zna šta je diskriminacija!

I da li mislite da će se Ana Brnabić izboriti za legalizaciju gej brakova i usvajanje dece LGBT osobama.

foto: Espreso.co.rs

Kao što rekoh, Vlada Aleksandra Vučića nam je obećala pravno regulisanje istopolnih zajednica i to svakako očekujemo. Ana Brnabić sama, bez podrške većine u skupštini i podrške većine građana Srbije neće moći da legalizuje gej brakove i usvajanje dece… tako da ja vidim tu puno posla za LGBT aktiviste da stvore tu podršku da to bude moguće.

(S. Trajković)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.