Vrhunski provod, nestvarne plaže i odlične cene! Vodimo vas u zemlju u koju će svaki Srbin rado otići, a evo šta vas tamo čeka! (FOTO) (VIDEO)
Foto: Filip Plavčić

Bugarska 2017

Vrhunski provod, nestvarne plaže i odlične cene! Vodimo vas u zemlju u koju će svaki Srbin rado otići, a evo šta vas tamo čeka! (FOTO) (VIDEO)

Ukoliko još uvek niste odlučili gde ćete provesti godišnji odmor, predstavljamo vam idealno mesto za odmor, uživanje i dobar provod

Objavljeno: 09:33h
Bojana Kontić

Sezona godišnjih odmora uveliko je počela, a samim tim i potraga za idealnim mestom za relaksaciju, uživanje ili provod. Prva asocijacija vam je naravno - more. Tragali smo za mestom koje može zadovoljiti svačiji ukus, koje je povoljno i prilagođeno našim standardima i gde su vam odmor, opuštanje, ali i fenomenalan provod, zagarantovani. Posetili smo jedno od najlepših mesta na Crnom moru, a ovo je naš predlog za nezaboravno leto 2017.

Sunćev breg - mesto za odmor, uživanje i dobar provod

foto: Filip Plavčić

Sunčev breg, najveće, najpopularnije i svakako najpoznatije letovalište na bugarskom primorju, nalazi se na jugoistoku države, 30 km od Burgasa. Od Beograda, Sunčev breg je udaljen 815 kilometara. Ovo letovalište sa severne strane je okruženo obroncima Stare planine i graniči se sa gradićem Sveti Vlas. Zbog toga klima je idealna, prvenstveno za one koji imaju problema sa respiratornim organima, jer se planinski vazduh meša sa morskim.

foto: Filip Plavčić

Zbog povoljnog geografskog položaja, letnja sezona u Sunčevom bregu počinje sredinom maja i traje do sredine oktobra. Idealna temperatura, od prosečno 29 stepeni leti i 1500 sunčanih sati, čine ovo mesto savršenim izborom za sve, kako porodice sa decom i mlade, tako i za starije čije zdravlje zahteva najpovoljnije klimatske uslove.

foto: Filip Plavčić

Što se prirode Sunčevog brega tiče, ovo nije tipično mesto sa palmama i ostalim rastinjem karakterističnim za morski predeo. Zbog povoljne klime ovde možete naići na četinarske i listopadne šume, cvetne vrtove, aleje u parkovima, a ono po čemu je Sunčev breg karakterističan, svakako su prirodne peščane dine koje se nalaze pod žaštitom UNESCO-a.

foto: Filip Plavčić

Plaža u Sunčevom bregu dugačka je 10 km, a široka od 30 do 100 metara. Pesak je zlatno žut, a ono što je posebno važno jeste da je plaža izuzetno čista. Jedan od dokaza njenog kvaliteta jeste i nagrada „Plava zastavica (Blue Flag), zbog prirodnih i ekoloških prednosti. Temperatura vode u proseku je 23 stepena leti, a kako je čista i prozirna, pravi ja mamac za rashlađivanje tokom vrelih letnjih dana. Dno je peskovito i postepeno se spušta, pa tako možete bez straha pustiti decu da odu u „dubinu“. Ljubitelji vodenih sportova neće ostati razočarani, zbog brojnih atrakcija na vodi koje se u Sunčevom bregu nude. Tu su između ostalog džet-ski, skijanju na vodi, surfovanju, parasejling, ringo rajd, jedrenje na talasima i brojne druge zanimljive morske avanture.

foto: Filip Plavčić

Što se boravka na plaži tiče, neki od hotela imaju obezbeđene ležaljke i suncobran za goste. Iznajmljivanje u sopstvenoj režiji ne spada u jeftinije varijante, ali postoje delovi na kojima možete doneti svoj suncobran i uživati na mekanom pesku ukoliko niste ljubitelj ležaljki i baldahina. Takođe, možete da ručate, zasladite se, ili okrepite hladnim pićem, u brojnim kafićima i plažnim barovima koji se nalaze na samoj obali,a čije su cene prihvatljive za naše standarde.

foto: Filip Plavčić

U Sunčevom bregu nalazi se preko 200 hotela, a oni najluksuzniji smešteni su uz samu obalu. Većina hotela, čak i oni sa 2 i 3 zvezdice imaju bazen, na kome se gosti mogu odmarati i kupati tokom celog dana. Agencija Alma Holidays ima u svojoj ponudi apartmane i hotele od 2,3,4 i 5 zvezdica, pa u zavisnosti od vaših potreba i mogućnosti, možete pronaći idealan smeštaj za opuštanje tokom letnjeg odmora.

foto: Filip Plavčić

Većina hotela nudi ol inkluziv, pa čak i ultra ol inkluziv, tako da svi oni koji se odluče za neki od ovih programa, mogu da se opuste i uživaju u potpunosti, jer im je sve obezbeđeno. Mnogi hoteli imaju celodnevni, ali i večernji program za goste. Neki od njih pored bazena imaju i spa centar, teniski ili golf teren, salon lepote, kazino, itd.

U sklopu letovališta nalaze se tri akva parka "Action Aqua park", "Sea Garden" i "Aqua Paradise" koji formalno pripada teritoriji Nesebra. U njima će uživati kako deca, tako i odrasli jer su prilagođeni svačijem uzrastu, ali i ukusu. U sklopu njih nalaze se mnogobrojni bazeni, tobogani, ali i ostale vodene atrakcije.

foto: Filip Plavčić

Sredstvo plaćanja u Bugarskoj je lev, a za jedan evro možete dobiti 1.96 leva. Međutim, veliki broj menjačnica ima različite kurseve, pa pre nego promenite novac potražite onu koja nudi najbolji kurs.

Cene u Sunčevom bregu su prihvatljive. Dok su na primer, ležaljke i suncobrani skupi, hrana i piće se mogu pronaći po veoma pristupačnim cenama, pogotovo u prodavnicima i velikim supermarketima kojih ovde ima nekoliko. Tu je takođe i Lidl koji se nalazi na periferiji Sunčevog brega.

foto: Filip Plavčić

Mnogobrojni restorani, nude najrazličitije vrste jela, a neke od kuhinja u kojima možete uživati su tradicionalna bugarska, italijanska, engleska i ruska. Neće ostati uskraćeni ni ljubitelji srpskog roštilja, jer su ga neki od restorana uključili u svoju ponudu. Pored toga, ukoliko ste ljubitelj brze hrane, uživaćete u nekima od najpoznatijih restorana, kao što su Mek Donalds, Sabvej i Burger king. Tu su i raznorazni kiosci brze hrane, od kojih je većina na šetalištu, a neke od stvari koje vam preporučujemo da obavezno probate su punjeni krompir, pileći burger i krofnice sa različitim ukusima.

foto: Filip Plavčić

Na samom šetalištu, koja je sa desne strane okruženo hotelima, a sa leve prelepom plažom, možete pronaći sve. Pored klubova, kafića i plažnih barova tu se nalaze i prodavnice odeće, obuće, nakita, parfema, suvenira i raznih drugih stvari. Takođe postoji i veliki broj tatu studija, kazina, raznih kozmetičkih salona koji nude takozvani "Fish spa", popularni "Slingshot" i brojne druge atrakcije.

foto: Filip Plavčić

Ono što godinama privlači mlade u Sunčev breg svakako je noćni život. Postoji veliki broj klubova, diskoteka i barova gde se svako može opustiti i dobro zabaviti. Muzika je prilagođena turistima, pa postoje tematske večeri, kao što su na primer rok veče, pena parti, karaoke, veče sa animatorom, diskoteke sa igračicama. Ponuda je toliko raznovrsna, da ćete svakako pronaći nešto po svom ukusu. Cene piće, malo su skuplje u odnosu na prodavnice, ali većina klubova i barova ima "Happy hour", kada po ceni jednog pića dobijate dva.

Nesebar

Nesebar se nalazi južno od Sunčevog brega, a grad se sastoji iz starog i novog dela. Stari, istorijski deo, neodoljivo podseća na Sveti Stefan. Okružuje ga prelepo tirkizno more, pa sa određene udaljenosti, pogled na Nesebar oduzima dah.

foto: Filip Plavčić

Ovo je jedno od najstarijih mesta na Balkanu, a stari deo grada, koji je nekada bio ostrvo, prevlakom je spojen sa kopnom i pretvoren u poluostrvo. Ova prevlaka izgrađena je ljudskom rukom, a do starog dela možete osim automobilom ili autobusom, doći i turističkim vozićem.

foto: Filip Plavčić

Nesebar je grad muzej, čija istorija traje tri milenijuma. Zbog bogatstva istorijskih građevina, UNESKO ga je uključio na spisak svetske baštine 1983. godine.

foto: Filip Plavčić

U vom gradiću, nalazi se pregršt starih crkava, koje su prilično ruinirane. Posebno su interesantne uske uličice i prodavnice suvenira na koje možete naići na svakom koraku. Cene suvenira ovde su nešto niže u odnosu na Sunčev breg, pa ukoliko ste planirali da kupite nešto za uspomenu ili obradujete nekoga preporučujemo vam da to učinite u starom delu Nesebra.

foto: Filip Plavčić

Neke od atrakcija i istorijskih spomenika koje bi trebalo da posetite su Arheološki muzej, Crkva Svetog Stefana, Crkva Hrista Pantokratora, Crkva Starata Mitropolija, Crkva Svetog Spasa, Crkva Svete Paraskeve i Etnografski muzej.

foto: Filip Plavčić

Smeštaj možete pronaći u starom ili novom delu gradu. Ukoliko vas interesuje hotelski smeštaj, novi deo je idealan za vas. Međutim, svi oni koji žele da osete čari starog, istorijskog dela ovog čarobnog mesta, mogu pronaći apartman ili sobu u delu grada koji se nalazi na poluostrvu. S obzirom na to da je stari grad prepun turista iz celog sveta tokom leta i predstavlja pravu atrakciju, cene smeštaja vrlo su povoljne, pa svako može pronaći nešto za sebe.

foto: Filip Plavčić

Nesebar ima dve peščane plaže. One su dugačke osam kilometara i nalaze se u novom delu grada. Južna plaža gleda na stari grad, dok je veća, severna, spojena sa Sunčevim Bregom.

foto: Filip Plavčić

U starom delu grada, nalaze se brojni restorani koji imaju jedinstven i čaroban pogled na more. Ovde će posebno uživati ljubitelji morskih plodova, zbog raznovrsne ponude ribljih specijaliteta. Tu su takođe i restorani, u kjojima možete naručiti picu, razne salate i mnoge druge specijalitete, ali i ukusne dezerte, kolače, sladolede i ostale delikatese.

foto: Filip Plavčić

Stari Nesebar, jedinstveno je mesto na Balkanu, pa svi oni koji planiraju da ga posete, neće biti razočarani.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.