IZ KOG DELA SRBIJE SU NAJBOLJI ĐACI? Beograd je na četvrtom mestu - kažu rezultati sa mature
Foto: Dragana Udovičić

analiza

IZ KOG DELA SRBIJE SU NAJBOLJI ĐACI? Beograd je na četvrtom mestu - kažu rezultati sa mature

Iznenađenje?

Objavljeno: 20.06.2017. 16:23h
  • 3

Učenici iz Raškog, Pčinjskog i Nišavskog okruga i ove godine osvojili su najviše bodova na maloj maturi. Kao i prošle godine, Beograd je ostao na četvrtom mestu. U proseku, učenici su na sva tri testa osvojili 17,63 boda, što je za oko pola boda više nego prošle godine, pokazuju preliminarni rezultati. Juče je počeo rok za žalbe, koje ako budu usvojene mogu da podignu opšti uspeh malih maturanata.

Ministar prosvete Mladen Šarčević obelodanio je da je prošle godine na oko 30 odsto testova u više regiona bilo prepravljanja i popravljanja testova - tragova druge hemijske olovke ili drugog rukopisa, koji nije dečji i obećao da će ove godine krenuti u "lov na veštice" i kažnjavanje ovakvih pojava. Da li se na jugu Srbije i Raškoj prepisivalo ili su učenici briljirali na završnom ispitu pokazaće analiza završnog ispita, za koju je zadužen Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja.

Njihova prošlogodišnja analiza pokazala je da tradicionalno Pčinjski, Nišavski okrug i Grad Beograd beleže najveća postignuća na završnom ispitu.

- Pčinjski i okrug Raški 2 - Novi Pazar imaju visoke skorove na svim testovima, a posebno kada se radi o kombinovanom testu. Dobijeni rezultati su neočekivani, jer je najveći broj opština iz ovih okruga deo nerazvijenih ili devastiranih područja - navedeno je u ovoj analizi. - Ovi rezultati nisu novost, jer se pojedine škole iz ovih okruga svake godine nalaze u uzorku za kontrolu kvaliteta ocenjivanja na ispitu, a analize ukazuju na postojanje neregularnosti tokom dežurstava i pregledanja testova.

foto: Marina Lopičić

Ove godine, učenici su najbolje uraditi test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, gde su u proseku osvojili 6,64 boda, što je nešto više nego prošle godine. Iz matematike su prosečno osvojili 5,35, dok je to prošle godine bilo 4,27 bodova, tako da su je ovde razlika više od jednog boda. Na kombinovanom testu učenici su prosečno imali 5,64 i tu su jedino pokvarili rezultat u odnosu na prošlu godinu, kada su zabeležili prosečnih 6,28 od maksimalnih deset bodova. Tome je, procenjuje se, doprinelo pet varijanti testa, sa istim pitanjima ali različitim rasporedom, što je sprečilo prepisivanje.

- U bazi za polaganje završnog ispita imamo 70.369 učenika, koji su završili ove godine ili neke od poslednjih šest godina, a da pritom nisu polagali u međuvremenu. Tu su i učenici koji su osnovnu školu završili u Republici Srpskoj, oni koji su polagali po individualnim obrazovnim planovima ili na Brajevom pismu - objašnjava za "Novosti" Slavica Jašić iz Ministarstva prosvete.

- U prvom krugu završni ispit polagalo je 69.306 učenika, a oko hiljadu će svoje pravo moći da iskoristi u avgustu, u drugom krugu. Mnogi od njih nisu izašli iz opravdanih razloga, recimo zbog bolesti ili zato što prvo moraju da polažu popravni ispit.

(Espreso.rs / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media