POSLEDNJI MOHIKANAC U BG NA VODI: Ivan živi u poslednjoj kućici u Savamali koja nije srušena i ODOLEVA svemu!
Foto: Filip Plavčić

IDE DO KRAJA!

POSLEDNJI MOHIKANAC U BG NA VODI: Ivan živi u poslednjoj kućici u Savamali koja nije srušena i ODOLEVA svemu!

Poslednja kuća na potezu budućeg "Beograda na vodi", dom porodice Timotijević, i dalje odoleva rušenju, uprkos činjenici da svakodnevno trpe pritiske sa raznih strana!

Objavljeno:

Ivan Timotijević je "poslednji Mohikanac" u Bara Veneciji. Na očišćenom prostoru njegova kućica i dalje odoleva buldožerima koji su još prošle godine sravnili sve ispred sebe. Međutim, Ivan se i dalje ne da.

foto: Filip Plavčić

On želi da zna svoj status i da mu vlast da stan u kojem će živeti kao naknadu za rušenje sadašnje kuće.

HOROR, KOMEDIJA ILI NEŠTO TREĆE? Tražili smo stan u BG za 100 i manje evra! (FOTO)

foto: Filip Plavčić

- Moje komšije, u zavisnosti od dogovora koji su postigli su od grada dobili odgovarajuće stanove, samo ja nisam. Pokušali su da me prevare sa privremenim rešenjima misleći da ću "nasesti". E pa prevarili su se, priča Ivan koji ni u jednom trenutku ne gubi nadu da će dobiti spor.

foto: Filip Plavčić

Naime, grad je Ivanu ponudio još prošle godine da sa porodicom pređe u privremeni stan na Zvezdari, ali je Ivan preko advokata shvatio da dokument sadrži klauzulu po kojoj on može biti iseljen u roku od 30 dana, ako izgubi sudski spor koji vodi sa državom. Odbio je njihov predlog.

foto: Filip Plavčić

Grad mi je nudio razne privremene stanove, pa i jednu vilu, ali je svuda postojala caka. Ovi oko mene su pristali na to da im se kuće sruše, a da zauzvrat dobiju privreme stanove. Svi će oni završiti na ulici, smatra Ivan.

foto: Filip Plavčić

Iako su mnogi predviđali da će Ivan Timotijević ostati bez krova nad glavom, on je i dalje vlasnik kuće u Bara Veneciji 55. Kaže kako je uspeo da sačuva adresu zbog mnogobrojnih novinara, uključujući i strance, koji su došli da izveštavaju kobnog dana.

foto: Filip Plavčić

- Iz uprave grada su poslali njihovog ličnog poštara da mi dostave rešenje da imam 3 dana da se iselim pre nego što mi sruše kuću. Dolazila je i policija, sve je bilo spremno za rušenje. Međutim, izgleda da su se uplašili novinara, priča Ivan i dodaje kako je njegov predmet trenutno u Višem sudu i da se pravi krivci nikada ne pojavljuju na suđenju, već da šalju svoje ljude.

foto: Filip Plavčić

- Novi vlasnik preduzeća, jedan Novosađanin čije ime neću da pominjem koji je kupio "Iskru" i "Železnica", hoće da me isele pa sam ih tužio. Pored njih tužio sam i Direkciju za raseljavanje. Sa druge strane i ja sam tužen. Sad čekam da sudija objedini predmete i mislim da nemaju šanse protiv mojih papira, uveren je Ivan. On smatra da bi presuda prema papirima koje poseduje trebala da ide njemu u korist i nada se pozitivnom scenariju.

foto: Filip Plavčić

Ovaj penzionisani mehaničar je spornu kuću dobio u vlasništvo od radničkog saveta preduzeća "Iskra" pre 28 godina. Međutim, kuća nije bila uknjižena, a i Ivan to nije uradio na vreme, pa sada na sudu dokazuje svoje stanarsko pravo. Ipak, rešenjem iz 2006. godine postaje vlasnik kuće u Bara Venecija 55.

Međutim, "Iskra", iako je objekat koristila od 1956. godine, u katastru ga nije prevela na sebe. Zemljište je ostalo da se vodi na državu, a kasnije na "Železnicu Srbije".

foto: Filip Plavčić

Ivan kaže kako je bitno da očuva kuću u jednom komadu jer su mu tada šanse najveće. Ipak, ukoliko se objekat sruši pre presude, onda gubi tu mogućnost.

- Sudski spor traje već godinama i sve vreme su nas iz gradske direkcije za raseljavanje ubeđivali na razne "fore" i podmukle načine da pristanemo na razne "podmetačine", ali nisam naseo niti ću, priča Ivan.

On je pored borbe za pravdu bio posvećen i pčelama. Pravio je svoj med i to mu je predstavljalo pravo zadovoljstvo.

- Više nemam ni pčele, sve su pobegle zbog mašina i prašine. Uživao sam gajeći ih, ali mi je sada ostalo samo voće koje imam u svom skromnom dvorištu.

foto: Filip Plavčić

Iako je morao da poruši neke delove nastrešnice i skloni stvari koje su mu bile ispred kuće pa mu je sada dvorište natrpano, on uživa u svom malom parčetu zemlje i skromnoj kućici u kojoj je proveo pola života.

foto: Filip Plavčić

Nada se pozitivnom ishodu i što je najbitnije - ne da se prevariti!

(Jelena Jovanović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.