MALINARI NAJAVLJUJU RADIKALNIJE PROTESTE: Blokiraće hladnjače, otkupna mesta...(FOTO)
Foto: Shutterstock

najavljen novi protest

MALINARI NAJAVLJUJU RADIKALNIJE PROTESTE: Blokiraće hladnjače, otkupna mesta...(FOTO)

Proizvođači "crvenog zlata" od petka u novim protestima. Najavili "pohod" i na otkupna mesta i hladnjače

Objavljeno:

Posle protesta upozorenja održanog u subotu u Arilju, ujedinjeni proizvođači "crvenog zlata" iz cele Srbije najavili su da će u petak 23. juna obustaviti berbu i krenuti u blokade otkupnih mesta, hladnjača i saobraćajnica.

Predstavnici 54 udruženja, okupljeni u Asocijaciji "Malinari Srbije", pozvali su nadležne da do isteka ovog roka "urazume izvoznike i monopoliste" i omoguće otkup novog roda po tržišnoj ceni.

- Uputili smo dopis ministarstvima poljoprivrede, privrede i finansija, trgovine, predsedniku države i carini, apelujući da se izbegne radikalizacija protesta. Za nekoliko dana počeće branje najvećih količina ovogodišnjeg roda, a u slučaju da država dozvoli pljačku, malinu nećemo poklanjati i ona neće završiti u hladnjačama - naglašava Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije.

- Od svih lokalnih samouprava, gde se malina gaji, zatražili smo održavanje vanrednih skupštinskih sednica, jer želimo da znamo stavove lokalnih vlasti o pokušaju pljačke njihovih građana.

foto: Fonet

Protest malinara u Leskovcu zavrsen je tako sto su maline, umesto prosipanja po ulici, podelili deci

Na protestu upozorenja u Arilju okupilo seoko 1.000 malinara iz svih udruženja, a podršku poljoprivrednicima dali su i pojedini sindikati, ali i studentske organizacije. Lokalna vlast u svetskoj prestonici "crvenog zlata" takođe je zatražila da se nadležna ministarstva uključe u rešavanje "monopola u otkupu i izvozu maline". Naveli su i da sadašnja cena od 100 do 120 dinara nije tržišna, već je to "rezultat dogovora monopolista da opljačkaju milione evra na štetu proizvođača".

NEDIMOVIĆ: PREVIŠE POD ZASADIMA

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović najavio je da će sutra razgovarati sa predstavnicima proizvođača maline. On je naglasio da su površine pod zasadima značajno uvećane i da je došlo do poremećaja na tržištu.

- Ministarstvo ne može da određuje cenu, ali preko inspekcijskih organa i nezavisnih tela može da reaguje na terenu - rekao je Nedimović.

(Espreso.co.rs / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.