Kralj Aleksandar je govorio CRNOGORSKIM akcentom! Ovaj jedinstveni snimak to DOKAZUJE (VIDEO)
Foto: Wikipedia Commons, Vikipedija - javno vlasništvo

dokaz

Kralj Aleksandar je govorio CRNOGORSKIM akcentom! Ovaj jedinstveni snimak to DOKAZUJE (VIDEO)

Snimak je nastao u vili Aleksandra I Karađorđevića na ostrvu Bled 1933. godine, a danas se nalazi u vlasništvu srpske kinoteke

Objavljeno:

Jedinstveni snimak koji se danas nalazi u vlasništvu srpske kinoteke, osim što otkriva kakav je bio glas kralja Aleksandra I Karađorđevića "Ujedinitelja" pokazuje i da je kralj govorio blagim crnogorskim akcentom. Naime, kralj Aleksandar se rodio na Cetinju, a detinjstvo je proveo u Crnoj Gori.

Snimak je nastao u vili Aleksandra I Karađorđevića na ostrvu Bled 1933. godine. Na njemu se vidi kralj prilikom prijema Flidera, tadašnjeg ministra Čehoslovačke koji je bio u poseti Jugoslaviji. Na snimku se čuje kako kralj Aleksandar upućuje pozdrave, tadašnjem, čehoslovačkom narodu i njegovom predsedniku Masariku. Ministar se zahvaljuje na toplom prijemu i lepom vremenu koje je proveo na Bledu. Već sledeće godine, 9. oktobar 1934. kralj Aleksandar je ubijen u Marselju. Imao je samo 45 godina.

Snimak se smatra jedinstvenim dokumentom srpske istorije jer beleži zvučni zapis na kome se mogu čuti glasovi kralja Aleksandra i ministra Flidera.

(Espreso.co.rs/Nedeljnik.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.