Malinari više ne mogu da ćute, izašli na ulice Arilja i NAJAVILI OBUSTAVU BERBE! (VIDEO)
Foto: Printscreen

ZAŠTO O OVOME NIKO NE PIŠE?

Malinari više ne mogu da ćute, izašli na ulice Arilja i NAJAVILI OBUSTAVU BERBE! (VIDEO)

Više desetina nezadovoljnih malinara danas su održali protest u Arilju

Objavljeno: 20:15h

Asocijacija malinara Srbije je, kako su njeni članovi istakli, nezadovoljna jer je otkupna cena malina opala i to za polovinu.

Oni su nezadovoljni otkupnom cenom od oko 100 do 120 dinara po kilogramu.

Predsednik tog uduženja Dobrivoje Radović ranije je, prilikom najave protesta, istakao da su "tajkuni još od 31. marta preko posrednika počeli da sklapaju ugovore sa proizvođačima".

- Jedna belgijska firma, koja ima velike kapacitete, počela je od marta da ugovara kupovinu maline po ceni od 100 dinara po kilogramu. Tada su tvrdili da je to akontaciona cena, a sada kažu da je to konačna cena - rekao je Radović.

Dodao je da je "očigledno da tajkuni diktiraju cenu jer je nemoguće da je prošle godine kilogram maline koštao od 220 do 240 dinara, a ove godine 100 dinara, iako je rod u Srbiji manji za 30 do 50 odsto, a skoro je prepolovljen i u Evropi i Americi".

- Moramo se zapitati šta se dogodilo u toku godine pa je došlo do ovako drastičnog pada. Podaci govore da u svim zemljama koje proizvode malinu postoji podbačaj roda, kao i u Srbiji. Prošle godine smo mislili da je došlo do nekog pomaka i da su postignuti rezultati, ali ništa - istakli su danas malinari i pozvali vladajuću strukturu, između ostalog i novu premijerku Srbije Anu Brnabić na preuzimanje odgovornosti.

Ovaj protest podržala je i partija Saveza komunističke omladine Jugoslavije, dok se ostale stranke još uvek ovim povodom nisu oglašavale.

Posle protesta će se održati, kako je najavkljeno, Skupština Asocijacije malina Srbije, a jedan od predloga je da se blokiraju prilazi otkupljivačima i obustavi berba malina.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.