Skoro 1.400 osmaka POBEGLO je sa TESTA IZ MATEMATIKE! A koji je razlog?
Foto: Dragana Udovičić

neverovatno

Skoro 1.400 osmaka POBEGLO je sa TESTA IZ MATEMATIKE! A koji je razlog?

Dok je prvog dana završnog ispita maternji jezik polagalo 69.726 đaka, već sutradan, na ispit iz matematike došlo je skoro 1.400 učenika manje, a ovaj broj dodatno se osuo do kombinovanog testa, održanog danas

Objavljeno: 17:10h

Prema podacima Ministarstva prosvete, trećeg dana završnog ispita polagalo je 68.347 učenika, odnosno 1.379 đaka manje nego što ih je bilo na testu iz srpskog. A najveći pad bio je već drugog dana, na matematici. Da li su đaci odlučili da se ne pojave, ili je u pitanju greška ili nešto treće, videće se u nedelju, kada izađu preliminarni rezultati.

Osmaci nisu prepoznali Teslu, ali jesu zvezdu Granda! SCENA SA MALE MATURE U SRBIJI KOJA JE RAZOČARALA SVE! (FOTO)

KAKVA FORA! Promenili su jednu stvar na maloj maturi, i niko od srpskih osnovaca NIJE PREPISIVAO!

Nadležni ne isključuju mogućnost i da je u pitanju posledica razvoja inkluzivnosti sistema obrazovanja, jer se, prema zakonu, sadržaj i način polaganja prilagođavaju potrebama učenika učenika sa smetnjama u razvoju, piše "Politika".

- Počevši od 2011, kada je prvi put na ovaj način sproveden završni ispit, postepeno se uvećava broj učenika sa smetnjama u razvoju, koji koriste pravo na prilagođavanje završnog ispita. Testovi ovih učenika se razlikuju i zbog toga nisu obuhvaćeni ukupnim brojem osmaka koji rešavaju isti test iz određenog predmeta – objašnjava za "Politiku" Jasmina Đelić, načelnik Odeljenja za koordinaciju rada školskih uprava, na osnovu čega se nameće zaključak da je ove godine oko 1.400 učenika odabralo da matematiku i kombinovani test polaže po prilagođenom, a maternji jezik po redovnom programu.

Broj učenika koji su polagali, prema podacima Ministarstva prosvete:

- Srpski, odnosno maternji jezik 69.726

- Matematika 68.360

- Kombinovani test 68.347

(Espreso.co.rs / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.