OVO JE VELIKA POBEDA ZA LGBT ZAJEDNICU: Poznati gejevi se oglasili o Brnabićki na čelu države! (FOTO)
Foto: Fonet

bitan dan

OVO JE VELIKA POBEDA ZA LGBT ZAJEDNICU: Poznati gejevi se oglasili o Brnabićki na čelu države! (FOTO)

Njenu pobedu posebno slave pripadnici LGBT populacije

Objavljeno: 15:22h

Svetske agencije prenele su pod oznakom "hitno" da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić imenovao ministarku Anu Brnabić za potencijalnu premijerku Srbije.

Agencije koje su pisale o novoj premijerki Srbije navode da je u pitanju prva srpska premijerka u istoriji i prva deklarisana gej osoba na čelu vlade neke balkanske zemlje.

Osim Ane Brnabić same, ali i ljudi iz političkog života koji su je podržavali, rame uz rame sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, pobedu posebno slave pripadnici LGBT populacije.

Vest o LGBT osobi na čelu države uzdrmala je društvene mreže, a oglasili su se i poznati LGBT aktivisti.

Predrag Azdejković, gej aktivista za Espreso je ispričao šta sve očekuje od Ane na mestu premijerke, ali i koliko je jučerašnji dan bitan za LGBT zajednicu.

foto: Beta

- Mislim da je ovo veoma važan dan za LGBT zajednicu u Srbiji, pre svega na simboličkom nivou, jer osnažuje, pre svega mlade gejeve i lezbejke da je Srbija i njihova zemlja koja ih poštuje.

- Naravno, Srbija je daleko od savršenog mesta za LGBT populaciju, te Anu Brnabić treba podsetiti na Akcioni plan Vlade Republike Srbije koja je pre nekoliko godina obećala LGBT zajednici da će regulisati pitanje promene dokumenata za trans osobe i istopolne zajednice. To još nije urađeno, te očekujem da će to Anina vlada da učini.

Svoje saopštenje izdalo je i udruženje Egal, koje je pozdravilo imenovanje Ane Brnabić za mandatarku Vlade Srbije kao potencijalno značajan korak u poboljšanju položaja žena i LGBT zajednice u našoj državi. - Ova politička odluka predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića pokazuje da je Srbija nepovratno zauzela reformski kurs koji može doneti boljitak svima. Očekivanja svih građanki i građana Srbije su velika kada je u pitanju poboljšanje materijalnog položaja, kao i rešavanje velikog broja socijalnih pitanja.

foto: Nebojša Mandić

- LGBT zajednica u Srbiji od buduće premijerke Srbije očekuje da jedno od vrlo bitnih pitanja na njenoj agendi bude odlučna borba protiv nasilja, koje je problem čitavog društva. U borbi protiv ovog problema očekujemo da se naša Vlada, pod vođstvom Ane Brnabić, ne bavi samo posledicama i kažnjavanjem počinilaca, već i otklanjanjem uzroka, kao i uspostavljanjem čitavog sistema za njegovim otklanjanjem.

foto: Shuterstock

- Takođe, registrovani su brojni slučajevi diskriminacije svih manjinskih i ranjivih grupa. Žene imaju manje plate od svojih muških kolega, mnogi ne mogu da dobiju posao zbog svojih godina, bilo da su "premladi" ili "prestari", prisutna je diskriminacija građanki i građana Srbije zbog nacionalne pripadnosti, vere, rase, invaliditeta, seksualne orijentacije i mnogih drugih svojstava. Srbija je donela zakone, strateške dokumente i akcione planove za suzbijanje diskriminacije i nepohodno je njihovo efikasnije i odlučnije sprovođenje. - "Egal" podseća i da se Ana Brnabić u nekoliko prilika ograđivala od svoje LGBT zajednice. U potpunosti je razumljivo da je ona bila ministarka i biće premijerka svih građanki i građana Srbije, kao i činjenica da je većina njih heteroseksualno i da mnogi od njih imaju problem sa homofobijom. Razumljivo je i da su LGBT osobe u Srbiji manjina, pa ako neko želi da politički traje mora pre svega da vodi računa o tome šta misli većina. - Kakav je smisao prećutkivanja seksualnog identiteta Ane Brnabić? U koju god državu bude putovala kao premijerka, biće najavljivana u javnosti kao gej premijerka, kao premijerka lezbejka, jedina na Balkanu. Takođe, heteroseksualna većina u Srbiji će kada vidi da se Ana Brnabić eventualno ograđuje od svoje zajednice, reagovati sa jasnim stavom: "Ako se tako lako odriče svojih, kako li će se tek lako odreći od nas?"

foto: egal.org.rs

Dodatno se postavlja pitanje zašto bi nešto pozitivno za ceo demokratski svet, čiji je Srbija deo, trebalo da predstavlja problem u Srbiji. - Vlada Srbije je donela nekoliko dokumenata kojima se predviđa da će do kraja 2018. godine rešiti problem dokumenata trans* osoba, kao i doneti zakon kojim se reguliše status istopolnih zajednica. Ana Brnabić sigurno zna koje obaveze je čekaju. Očekivano je da razume da za poboljšanje položaja LGBT zajednice u Srbiji nije dovoljno njeno imenovanje, već da moraju da se preduzmu mere za ostvarivanje tih već postavljenih ciljeva i "Egal" se nada uspešnoj saradnji na njihovom dostizanju.

(Suzana Trajković)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.