OVO ISTO SU OBEĆALI PRE 3 GODINE: Planira se sređivanje deponije u Vinči
Foto: fonetap

otvaranje ponuda

OVO ISTO SU OBEĆALI PRE 3 GODINE: Planira se sređivanje deponije u Vinči

Otvaranje ponuda za izbor partnera za projekat sređivanja deponije u Vinči, biće organizovano 13. jula, a izabrani partner će na tom mestu izgraditi reciklažno postrojenje

Objavljeno: 16:33h

Direktor gradske Direkcije za upravljanje otpadom, Filip Abramović, rekao je da se otpad u Vinči već 40 godina deponuje bez selekcije i da je plan da se ta deponija zatvori, sanira, izvrssi remedijacija, tretman procednih voda i izvuče kompletan deponijski gas.

- Na tom mestu ćemo izgraditi postrojenje za tretman komunalnog otpada i proizvodnju energije i ubuduće više deponovanja neće ni biti - istakao je Abramović.

Kako je naveo, sav otpad koji bude dolazio u Vinču biće korišćen za proizvodnju energije i biće resurs, a ne otpad.

foto: Dragan Kadić

Na mestu današnje deponije postojaće i postrojenje za reciklažu građevinskog otpada kako bi se i on iskoristio i smanjilo se korišćenje prirodnih agregata.

OVDE NEŠTO SMRDI, A NIJE DEPONIJA: Naprednjaci su pre 3 godine obećali da će rešiti problem u Vinči do 2016. godine!

On je dodao da u ovom projektu moraju da učestvuju kompanije koje imaju najveće znanje, iskustvo, nabolje reference i dokazane tehnologije koje mogu da reše problem otpada u Beogradu za stalno.

Grad je 2015. godine održao prvu turu konsultacija sa svim najvećim svetskim kompanijama po pitanju realizacije i uvodjenja novog sistema otpremanja otpada.

foto: fonetap

- Napravili smo veliku konferenciju na kojoj je bilo preko 100 kompanija koji su izrazile zainteresovanost za učešće u ovom projektu. Mi smo u avgustu 2015. napravili prvi krug naše javne nabavke za usluge za odlaganje otpada i tu se za priznavanje kvalifikacija prijavilo 11 firmi od čega smo priznali kvalifikacije za pet. Bili smo veoma zahtevni, jer smatramo da Beograd nema mesta za grešku - rekao je Abramović.

Kako je naveo, kompanije koje su učestvovale u celom procesu su iz celog sveta, Amerike, Rusije, Evrope, a od 11 je u užem krugu izabrano pet kompanija iz Francuske, Španije i Austrije.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.