GUGL PREKROJIO GRANICE SRBIJE: Čudna koincidencija da ih je obeležio baš onako kako bi Hrvati želeli da izgledaju!
Foto: pixabay.com

uzeo nam 11.000 hektara

GUGL PREKROJIO GRANICE SRBIJE: Čudna koincidencija da ih je obeležio baš onako kako bi Hrvati želeli da izgledaju!

Veći deo vojvođanskih opština Bačka Palanka, Apatin i Sombor po ovoj mapi - pripali su Hrvatskoj!

Objavljeno: 10:37h

DA LI STE SE VEĆ LEČILI ONLINE? Telepsihijatrija postaje novi hit u Srbiji, a evo kako funkcioniše! (FOTO)

Teritorija Srbije manja je za 11.000 hektara, jer je granica između naše zemlje i Hrvatske volšebno vraćena na one iz vremena Austrougarske carevine. Barem tako pokazuje "Gugl". "Nove" granice na satelitskoj mapi ovog internet pretraživača, u Podunavlju, u području od Bačke Palanke do granice sa Mađarskom, poprilično zalaze u srpsku teritoriju. Tako je veći deo opština Bačka Palanka, Apatin i Sombor - pripao Hrvatskoj!

Umesto da su ucrtane po sredini međunarodne plovne reke, kako nalaže međunarodno pravo, granice su označene onako kako se zalaže Hrvatska - na osnovu katastarskog premera iz vremena Austrougarske. Čini se da je "Gugl" doneo odluku i pre konačnog razgraničenja. I uprkos reagovanju našeg Ministarstva spoljnih poslova, u više navrata od 2014. godine, način prikaza dunavskog dela granice između Srbije i Hrvatske na mapama "Gugla" nije popravljen.

foto: Reuters

Sudeći po "Guglu", teritorija koja je zbog izmenjenog rečnog korita Dunava ostala na levoj, srpskoj obali, pripala je Hrvatskoj - uključujući Šarengradsku adu i područje do Mladenova i Karađorđeva, Vukovarsku adu koja je uz srpsku obalu, područje prekoputa ušća Drave, Ćivutsku adu nizvodno od Apatina sve do Kupusine, veliki deo Gornjeg Podunavlja nizvodno i uzvodno od Apatina do Bezdana i prostor ograničen Dunavom, Velikim bačkim kanalom, kanalom Šugovica i Mađarskom.

U Ministarstvu spoljnih poslova Srbije rekli su nam da su kompanij "Gugl", u dopisima, više puta ukazali da Republika Srbija i Republika Hrvatska nisu međusobno ugovorom definisale zajedničku državnu granicu.

foto: print screen / google maps

- U skladu sa zakonskim aktima bivše SFRJ, granica ove dve federalne jedinice proteže se sredinom Dunava, te je raspadom SFRJ postala državna granica i nije se menjala do danas - objašnjavaju u Ministartvu. - Takođe smo kompaniji "Gugl" dostavili podatke o položaju granice i predložili da se navedeno stanje granice na Dunavu prikaže na način na koji ta kompanija inače prikazuje neutvrđene i sporne granice na svojim mapama.

foto: pixabay.com
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.