NENAD JE HEROJ POPLAVA U VRŠCU: Deca su u panici vrištala i zapomagala iz škole, bila je voda od pola metra!
Foto: VLADIMIR MILOVANOVIĆ

bravo kralju!

NENAD JE HEROJ POPLAVA U VRŠCU: Deca su u panici vrištala i zapomagala iz škole, bila je voda od pola metra!

Jedan od meštana koji su pokazali veliku hrabrost jeste Nenad Đokić

Objavljeno: 14:02h

Dvoje ljudi stradalo je u bujičnim poplavama koje su u sredu uveče zahvatile sela Uljma i Šušare kod Vršca, a u obližnjoj školi voda je dostigla visinu od čak pola metra!

Jedan od meštana koji su pokazali veliku hrabrost jeste Nenad Đokić koji je za Kurir pokušao da opiše dramu koja se odvijala u Uljmi.

- Bilo je pola metra vode u školi. Deca su bila u panici i vrištala su. Na traktorima smo ih izvozili na sigurno - kaže ovaj hrabri čovek.

Njegova radnja je i odmah pored kuće Slavne Marinkov koja je izgubila život u poplavi...

- Rekao sam joj da sačeka i da ću je izvući. Međutim, kada sam izašao, video sam jednu komšinicu kako se drži za vrata od kapije, voda ju je umalo odnela. Izvukao kroz prozor njeno dvogodišnje dete i tek tada sam video Slavnu u vodi. Nas četvorica smo požurili do nje, ali je bilo kasno - priča Nenad.

Porodice u bolu, tuga na licima, blato, pomrla stoka, uništen nameštaj, kuće i njive... Ovo su slike koje smo zatekli dan kasnije. Stevanka Stojanov izgubila je majku Slavnu Marinkov (85), koja je slabo pokretna, s hodalicom, pokušala da se spase.

- Tog popodneva majka me je pozvala telefonom i rekla da su ulice pune vode. Rekla sam joj da se smiri i da sa sinom krećem po nju - priča Stevanka.

foto: VLADIMIR MILOVANOVIĆ

Dok je putovala, javili su joj da su majku, koja je izašla iz kuće, izvukli iz bujice.

- Tek kada sam stigla, rekli su mi da se utopila. I dalje ne mogu da verujem da je tako završila... - jecajući priča Stevanka:

- Prošlog petka sam joj donela muškatle. Sada više nema ni nje ni cveća.

Tragedija je zadesila i dom Borivoja Omorca (50), koji je umro najverovatnije od infarkta prouzrokovanog stresom i šokom.

foto: VLADIMIR MILOVANOVIĆ

- Kiša je padala neverovatnom silinom. Sa sinom Petrom (22) otišla sam u školu po malog Nemanju (12). Petar ga je na ramenima nosio kući. Kada smo došli, voda je već prodrla u kuću. Borivoje i ja smo odmah iznosili stvari iz kuhinje, pustili smo svinje i živinu... Ceo dan smo radili, ali se on dobro osećao - priča njegova supruga Vesna.

Oko 22.30 su legli. Probudili su ih spasioci koji su kamionom došli da ih evakuišu.

foto: VLADIMIR MILOVANOVIĆ

- Borivoje je bio pospan. Pretpostavljam da se uplašio. Naročito kad je video kako najmlađe dete kroz prozor prebacuju u kamion. Imao je tri bajpasa, a pre nekoliko meseci imao je još jednu operaciju. Za njega je sve ovo bio stres. Čim je ušao u kamion, uhvatio je starijeg sina za ruku, tri puta uzdahnuo i umro. Kuća mi je uništena, od četiri svinje samo je jedna ostala, bašta mi je propala... Sve je u mulju. A što je najgore od svega, izgubila sam muža, koji mi je bio oslonac. Ceo život mi se promenio za samo sat vremena.

Gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović rekla je da je najvažnije da su ugroženi zbrinuti u prihvatnim centrima, snabdeveni hranom, pijaćom vodom i medicinskom negom:

foto: VLADIMIR MILOVANOVIĆ

- Oni će tamo ostati dok se ne steknu uslovi za njihov bezbedan povratak u svoje domove. Prioritet ima čišćenje seoske ambulante, kao i škole i ostalih institucija, i sve ono što je neophodno kako bi se život u selu vratio u normalan tok.

Foto: Vladimir Milovanović

(Espreso.co.rs / Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.