Održana završna konferencija projekta "Podrška unapređenju ljudskih prava i nulta tolerancija za diskriminaciju"
Foto: romskinacionalnisavet.org.rs

borba protiv diskriminacije

Održana završna konferencija projekta "Podrška unapređenju ljudskih prava i nulta tolerancija za diskriminaciju"

Projekat je bio uspešan, učili smo jedni od drugih, sprovedene su brojne aktivnosti, radionice, objavljeni priručnici - rekla je Suzana Paunović

Objavljeno:

Evropska unija je uz Srbiju u borbi protiv diskriminacije i veoma smo zadovoljni tom činjenicom i onim što je urađeno u tvining projektu "Podrška unapređenju ljudskih prava i nulta tolerancija za diskriminaciju", ali su Romi i Romkinje i dalje najdiskriminisanija nacionalna zajednica u Srbiji - izjavio je danas predsednik Nacionlanog saveta romske nacionalne manjine prof. Vitomir Mihajlović.

Predstavnik Delegacije EU u Srbiji Nikolas Bizel, rekao je da je mnogo učinjeno u smislu treninga, da se ojačaju kapaciteti institucija Kancelarija za ljudska i manjinska prava i Poverenika za zaštitu ravnopravnosti. To je važno za građane Srbije kada je reč o borbi protiv diskriminacije, ali je za Srbiju važno i u kontekstu pridruživanja EU u okviru poglavlja 23 - ukazao je Bizel.

Direktorka Kancelarije Vlade Srbije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović rekla je da se danas završava dvogodišnji projekat koji je sproveden u saradnji sa bečkim Institutom za ljudska prava "Ludvig Bilcman" i slovenačkom Kancelarijom za manjine. Ovo je jedan od prvih tvining projekata i ugovora koji je Srbija sprovela u decentralizovanom sistemu upravljanja, odnosno mi smo bili u obavezi da radimo administriranje i sva plaćanja, kontrolišemo način sprovođenja projekata - objasnila je Paunović. Projekat je bio uspešan, učili smo jedni od drugih, sprovedene su brojne aktivnosti, radionice, objavljeni priručnici - dodala je ona.

foto: romskinacionalnisavet.org.rs

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković govorila je o tome da je najveća korist od projekta ustvari produbljivanje saradnje sa kolegama iz Austrije i Slovenije. Najznačajnija aktivnost za nas je izrada tehničke specifikacije za novu bazu podataka jer je institucija Poverenika ojačala u svim segmentima, ali time je rastao i broj protužbi građana, odnosno spremnost da prepoznaju i prijave diskriminaciju i bilo je potrebno da bazu podataka učinimo kvalitetnijom - zaključila je Janković.

Predsednik Nacionlanog saveta romske nacionalne manjine prof. Vitomir Mihajlović rekao je da je zadovoljan onim što je urađeno kroz projekat "Podrška unapređenju ljudskih prava i nulta tolerancija za diskriminaciju", ali su Romi i Romkinje i dalje najdiskriminisanija nacionalna zajednica u Srbiji.

Ključne preporuke projekta ukazuju na unapređenje procesa izrade strateških dokumenata u oblasti zaštite prava nacionalnih manjina i zaštite ravnopravnosti, osnaživanje kapaciteta Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, preporuke za praćenje procesa primene mehanizama UN za ljudska prava, e-kurs za aktere na lokalnom nivou, jačanje kapacitete za službenike u upravi, obuke za polaznike Pravosudne akademije i aktivnosti za jačanje svesti građana o zaštititi prava branilaca ljudskih i prava svih nacionalnih manjina.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.