VELIKI USPEH LEKARA VMA: Pacijentkinji ugrađena veštačka vena!
Foto: Printscreen/RTS

svaka čast

VELIKI USPEH LEKARA VMA: Pacijentkinji ugrađena veštačka vena!

Pacijentkinji kod koje je zbog ehinokoka jetre sužena donja šuplja vena ugrađena je veštačka vena

Objavljeno:

Ekipa RTS-a beleži još jedan jedinstven uspeh tima VMA. Pacijentkinji kod koje je zbog ehinokoka jetre sužena donja šuplja vena ugrađena je veštačka vena. Premešteni su krvni sudovi jetre, napravljen je novi krvotok do srca, i tako sačuvani svi organi.

- Kontrastom se prikazuje njena šupljina i normalna komunikacija između donje šuplje vene je sedam do osam centimetara, međutim, kod pacijentkinje je potpuno zaustavljen protok kroz donju šuplju venu, i ceo kontrast skreće u desnu stranu, što je patološko stanje, ide preko tkiva jetre i dolazi do srca. Ja ovakvu komplikaciju nisam video, iako se 30 godina bavim hirurgijom - kaže prof. dr Darko Mirković sa Klinike za opštu hirurgiju VMA.

foto: Printscreen/RTS

Tako je izgledao radiološki snimak pacijentkinje pre intervencije.

Pokušavajući da reše problem, najpre je rađena tronedeljna dijagnostika.

Tim VMA operisao je četiri sata. Šezdesetogodišnja Mira Milović se oporavlja, ali još nije spremna za razgovor i televiziju. Jedinstven veštački graft, odnosno vena dugačka 25 centimetara, nabavljena je iz inostranstva.

- Mi smo napravili veštačku komunikaciju, sa ovim graftom, desne šuplje vene, spojili desnu stranu srca, i spasili jetru koja je bila ugrožena velikom količinom krvi - kaže doktor Mirković.

Navodi da je praktično, sintetskom operacijom, celokupni krvotok sproveden do srca.

foto: prinstcreen/rts

Da joj nije urađena ova operacija, Mira bi uskoro bila kandidat za transplantaciju jetre, a verovatno bi joj stradali i srce i pluća. U svetu je urađeno tek 10-ak takvih intervencija.

foto: printscreen/rts

Na Vojnomedicinskoj akademiji uspešno je to urađeno i pacijentkinji oboleloj od karcinoma pluća, bez klasičnog otvaranja grudnog koša. Plućno krilo je izvađeno laparoskopski, kroz mali rez, što je prvi takav slučaj u Srbiji.

(Espreso.co.rs / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.