OVO SRBIJA NA PAMTI: Robijao 10 godina zbog ubistva, a sada je HITNO pušten na slobodu! Razlog pogađate!
Foto: Marina Lopičić

dočekao slobodu

OVO SRBIJA NA PAMTI: Robijao 10 godina zbog ubistva, a sada je HITNO pušten na slobodu! Razlog pogađate!

U pitanju je zatvorenik Đ.K. koji je 1996. u Belom Manastiru osuđen na desetogodišnju kaznu zatvora zbog ubistva

Objavljeno:

Zatvorenik koji je u zatvoru Sremska Mitrovica nezakonito služio kaznu izrečenu 1996. pred Okružnim sudom u Belom Manastiru (bivša Republika Srpska Krajina), pušten je na slobodu, saznaje "Blic".

Njegov slučaj nedavno je otkrilo vd zaštitnika građana Miloš Janković, i to u kontroli sprovedenoj po tužbi zatvorenika.

Janković je, nakon toga uputio preporuku Upravi za izvršenje krivičnih sankcija u kojoj je zatražio momentalni prekid zatvorske kazne.

foto: Aleksandar Jovanović Cile

- Uprava za izvršenje krivičnih sankcija je 19. maja primenila institut privremenog otpusta i zatvorenika otpustila iz zatvora. Uslov za prevremeni otpust, koji podrazumeva da je zatvorenik izdržao devet desetina izrečena kazne je, u ovom slučaju ispunjen, i on je zakonski pušten na slobodu, na kojoj bi se bez prevremenog otpusta, inače našao 1. jula - kaže za "Blic" izvor upoznat sa slučajem.

Prema saznanjima "Blica", u pitanju je zatvorenik Đ.K. koji je 1996. u Belom Manastiru osuđen na desetogodišnju kaznu zatvora zbog ubistva.

Iste godine, on se našao u grupi zatvorenika, srpske nacionalnosti, koji su zbog pogoršanja bezbednosne situaciju u RSK prebačeni u Sremsku Mitrovicu.

foto: Nebojša Mandić

- Prebacivanjem u Srbiju, njima su tada bukvalno spaseni životi - kaže naš izvor.

Zatvorenik Đ.K., je, kako se navodi u spisima zaštitnika građana, tada u zatvoru u Sremskoj Mitrovici zadržan na osnovu telefonskog naloga službenika Ministarstva pravde.

- U zatvoru je Đ.K. bio do 2000. godine, kada se posle jednog slobodnog vikenda nije vratio na nastavak izdržavanja kazne. Za njim je tada raspisana poternica, ali je po njoj uhapšen tek 2011. i vraćen u zatvor. Za sve vreme bekstva, on je živeo normalnim životom u Bačkoj Palanci - kaže izvor.

foto: Marina Lopičić

U preporuci Upravi za izvršenje krivičnik sankcija, zaštitnik građana je predložio i da se zatvoreniku, u pisanoj formi pouči o pravu na naknadu štete zbog neosnovanog lišenje slobode.

Janković je preporučio Upravi i da utvrdi da li se u zatvorima u Srbiji nalazi još zatvorenika koji izdržavaju kazne izrečene presudama sudova sa teritoruije bovše RSK i da, ukoliko je to slučaj, bez odlaganja prestane sa izvrđšenjem tih kazni.

(Espreso.co.rs / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.