PLJUŠTE KAZNE U CRKVI: Irinej opleo po svima koji su za Darvina!
Foto: Beta

samo oštro!

PLJUŠTE KAZNE U CRKVI: Irinej opleo po svima koji su za Darvina!

Sankcije protiv teologa koji su se uključili u javnu raspravu izazvale su i talas oprečnih komentara, kako na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu, tako i među vernicima

Objavljeno: 15:59h

Grupa profesora i asistenata Pravoslavno bogoslovskog fakulteta u Beogradu je kažnjena zbog Darvinove teorije, pišu Večernje novosti.

SPC ODLUČILA: Ovo će se desiti sa Darvinovom teorijom, a Teslina grobnica pod hitno u HRAM SVETOG SAVE!

Kako se navodi, kazne su izrečene zbog potpisivanja javnog apela povodom rasprave koju je izazvala peticija za reviziju Darvinove teorije evolucije u srpskim školama. Odlukom patrijarha Irineja, njima je uskraćena parohijska služba, a oduzete su im i druge funkcije u radnim telima i medijima Srpske patrijaršije.

Hoće da ga izbace iz centra za promociju nauke jer je protivnik antidarvinovaca! Nemanja Đorđević uzvraća: To je borba za NAUKU! (VIDEO)

Iako odluka nije objavljena, prema saznanjima "Novosti", ona se odnosi na deo profesora i asistenata koji su, osim katedri na fakultetu, kao sveštenici imali i službu u parohijama. Sankcije protiv teologa koji su se uključili u javnu raspravu izazvale su i talas oprečnih komentara, kako na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu, tako i među vernicima.

- Patrijarh Irinej i pojedine uticajne vladike smatraju da je grupa nastavnika predvođenih vladikom zapadnoameričkim Maksimom napravila grešku objavljivanjem javnog apela o teoriji evolucije. Njihovi stavovi uglavnom nisu sporni, ali im je zamereno to što nisu dovoljno vodili računa o širem kontekstu ove rasprave u javnosti i mogućoj kompromitaciji Crkve - kaže sagovornik "Novosti" iz Patrijaršije SPC.

Javni apel koji je potpisala grupa od deset profesora i nastavnika PBF u vezi s teorijom evolucije bila je i tema nedavno završenog zasedanja Svetog arhijerejskog sabora. Najvišem telu SPC potpisnici ovog su se obratili pismom u kojem su arhijerejima objasnili svoje motive za oglašavanje i obrazložili argumente iz teksta apela.

- Razmotren je i jedan izlišan i u suštini besmislen problem. Reč je o uplitanju grupe nastavnika i asistenata u javnu raspravu o Darvinovoj teoriji evolucije, u međuvremenu 'dogmatizovanoj' u manje-više ateističkom smislu, što je u medijima horski proglašeno za podršku darvinizmu u njegovom najgorem izdanju i za posredno osporavanje bogootkrivene istine o Bogu kao tvorcu sveta i biblijske povesti o stvaranju. Potpisnici toga teksta su se obratili Saboru sa ispovedanjem autentične hrišćanske vere u Boga tvorca (zdravi i pravi kreacionizam). Sabor je to prihvatio, ali sa napomenom da nam čitava ta rasprava, bez obzira na njihove namere i zamisli, uopšte nije bila potrebna - navedeno je u zvaničnom saopštenju koje je u ime Sabora potpisao episkop bački Irinej.

(Espreso.co.rs / Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.