LEPA, ALI OPASNA: Pitali smo stručnjaka za saobraćaj koje sve zamke krije NOVA FONTANA NA SLAVIJI!
Foto: Beta

pazite se!

LEPA, ALI OPASNA: Pitali smo stručnjaka za saobraćaj koje sve zamke krije NOVA FONTANA NA SLAVIJI!

Razgovarali smo sa profesorom Saobraćajnog fakulteta povodom spornog člana 134 Zakona o bezbednosti u saobraćaju, ali i povodom drugih problema koje će izazvati čuvena fontana na Slaviji

Objavljeno: 16:52h

Danima se piše i priča o novoj, velelepnoj atrakciji Beograda - fontani na Slaviji. Boje, muzika, voda koja u elegantnim mlazevima razigrano zadivljuje posmatrače - sve liči na Las Vegas.

SVEČANO OTVORENA FONTANA NA SLAVIJI: Uz muziku, mnoštvo Beograđana i svetla trg dobio NOVO LICE! (VIDEO)

Ipak, kako ništa u životu nije idealno, tako i naša fontana, pored užitka u njemom posmatranju, može izazvati i brojne probleme.

Jedan od ozbiljnijih pominje se i u članu 134 Zakona o bezbednosti u saobraćaju. Naime, ovaj član kaže da je zabranjeno postavljati predmete koji zaslepljuju učesnike u saobraćaju ili odvraćaju njihovu pažnju, u meri koja može biti opasna za bezbednost saobraćaja.

Postavlja se pitanje kako je moguće da nasred kružnog toka, koji je inače noćna mora mnogih, pogotovo neiskusnih vozača, nikne tako grandiozni ometač pažnje koji mami poglede do hipnotisanja? Kako je moguće da zakon u tolikoj meri nije ispoštovan?

Dok nam pacijenti umiru po bolnicama, BG dobija preskupu, nepotrebnu fontanu! Status koji će razbesneti sve koji još uvek imaju mozak!

Još jedno pitanje se nameće, kada već govorimo o bezbednosti saobraćaja. Pored ometanja pažnje, tu je i voda koja će prelaziti na kolovoz i činiti ga vlažnim, što nikako nije bezbedno. Sada je početak leta, ali u hladnije vreme, ova voda može stvoriti poledicu koja bi bila sposobna izazvati katastrofalne posledice.

Kad se sve sabere, nismo više toliko opčinjeni lepotom fontane.

foto: Fonet

Povodom ovih problema pozvali smo profesora Saobraćajnog fakulteta, Milana Vujanića. Profesor nije bio škrt a rečima, već nas je detaljno uveo u problematiku beogradske lepotice.

- Svako rešenje, pa i bilo koje rešenje koje odvlači pažnju vozača, nije u skladu sa bezbednošću saobraćaja, i ne može biti u funkciji bezbednosti saobraćaja. Još je veći problem što će se kolovoz vlažiti. Leti će biti problem jer je vlažno, pa klizavo, a zim klizavo zbog pravljenja leda, osim ako ne budu posipali soli drastično više. Neko je želeo da napravi lepo rešenje, koje jeste lepo, ali nije bezbedno. Praktičan savet za vozače bi bio da voze što dalje od fontane, i da paze da ne udare nekog ko gleda u nju. To je inače savet za vozače, ali je u ovom slučaju maksimalno primenjen. Neko rešenje bi bilo i da se fontana opremi kakvom zaštitom, koja će sprečiti vodu da odlazi na kolovoz. Ne znam koje su rešenje smislili, to nije oblast kojom ja treba da se bavim, ali je moje da napomenem da voda na kolovozu nikako nije dobra, i da to treba sprečiti. Takođe, treba smisliti i sistem kojim će se voda koja padne na kolovoz lako odvesti sa njega. I treće, treba razmisliti o zaštiti električnih instalacija od vode, budući da kružnim tokom Slavija prolaze i trole i tramvaji. Neću ulaziti u to da li je ovo rešenje lepo i korisno, samo želim da ukažem na značaj bezbednosti u saobraćaju, a samim tim i na probleme o kojima u ovom slučaju mora da se povede računa - bio je detaljan profesor.

DEPONIJA DANIMA GORI: Ima dima u Vinči, ali nema zagađenja u Beogradu

(Biljana Acković)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.