Ne bacajte petarde, ako boga znate: Od infarkta svake godine ugine 5.000 pasa! (FOTO)

I to baš za Novu godinu!

Ne bacajte petarde, ako boga znate: Od infarkta svake godine ugine 5.000 pasa! (FOTO)

Bliži nam se Nova godina, a sa njom i ludilo u vidu petardi i vatrometa koji su sastavni deo prazničnog šenlučenja
Objavljeno:

Te eksplozije i buka nikako ne prijaju kućnim ljubimcima, a istraživanja su pokazala da čak 5.000 pasa svake godine širom sveta ugine od srčanog udara. 10 neobičnih njuški koje će vas istog trenutka oraspoložiti! (FOTO) Zato bi trebalo da posebnu pažnju obratite na vašeg ljubimca. Buka koja nastaje prilikom pucnja prestravljuje pse, mačke, ptice i druge kućne i gradske životinje. Oni prilikom svakog pucnja proživljavaju veliki strah i traumu.

Osim opasnosti od povređivanja petardom, veliki stepen buke može oštetiti i njihov znatno osetljiviji sluh i izazvati psihički šok ili srčani udar. Mala maca se izbezumila kad je videla svoj selfi! (FOTO)
Veterinarka Nikoleta Novak kaže da je mnogim životinjama, posebno psima, taj strah urođen. - Stres je patološka pojava, i nema veze sa rasom niti veličinom pasa. Jednostavno je nekim životinjama taj strah urođen. Oni zato imaju instinktivne reakcije, beže, kriju se ispod stola, pokušavaju da iskopaju rupu da bi se sakrili.
- Taj stres nije ni malo zdrav za njih jer im srce ubrzano lupa. Posebno se treba obratiti pažnja na kuce koje imaju srčane probleme - naglašava naša sagovornica. - Uz konsultaciju sa veterinarom moguće je preventivno zaštiti psa od pucnjave. Njima se može dati neki lek za smirenje koje koriste ljudi, na primer bromazepam, a sada postoji i lek na biljnoj bazi za pse koji je napravljen u tu namenu - kaže veterinarka Nikoleta Novak. Ne zaboravite, kupovanje i bacanje petardi može ugroziti život vašeg ljubimca. Razmislite šta više volite - zvuk pucnja ili svog mezimca! (Suzana Trajković)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.