NIKO NEĆE SAMO DA SEDI I UZME 35.000 DINARA! Posao u Srbiji koji svi izbegavaju
Foto: Profimedia

Kažu nema posla

NIKO NEĆE SAMO DA SEDI I UZME 35.000 DINARA! Posao u Srbiji koji svi izbegavaju

Uslužna zadruga za zapošljavanje u Sivcu ne može da nađe sezonce za rad na njivi, u fabrici i trgovini. Nezaposleni odbijaju ponude zbog niskih satnica, koje se kreću od 150 do 200 dinara

Objavljeno:

- Potrebni su radnici na branju jagoda, okopavanju repe i krompira, prebiranju luka i utovaranju sena. Kad uskoro krene metličenje semenskog kukuruza, moći će da se zaposli od 800 do 1.000 sezonaca. Ima posla i u Fabrici biskvita "Jafa" u Crvenki, Industriji mesa "Karneks" u Vrbasu i Fabrici zamrznutog povrća "ABC fud" u Ruskom Krsturu - nabraja Varagić.

On je nedavno objavio oglas za 50 radnika u mikromarketima u Novom Sadu, na koji se niko ne javlja.

- To je samo sat vremena putovanja do posla, sa obezbeđenim prevozom u oba smera i fiksnom platom od 28.000 dinara. Nema interesovanja ni za posao kamiondžije u mlekari u Novom Sadu - izneo je Varagić.

Direktor zadruge "Oaza kreativa" ne spori da su dnevnice relativno niske, ali ističe da ih je ipak bolje zaraditi, "nego čekati da padnu s neba".

- Beži se od posla da bi se ostalo na socijalnoj pomoći, bavilo sitnim prevarama ili šverc komercom i živelo na grbači roditelja - kaže Varagić.

LAKŠE SA ŠVERCOM

Nezaposleni u Sivcu objašnjavaju da ne žele da prihvate poslove koji se slabo, a uz to i s velikim zakašnjenjem plaćaju.

- Dok ne dobiješ ono što si pošteno zaradio, možeš da umreš od gladi. U fabrici "ABC fud" trebalo je raditi dva meseca dok nije stigla prva plata. Sezonski poslovi su izuzetno teški, pa satnica ne bi smela da bude niža od 300 dinara. Zbog toga se ljudi opredeljuju za lakšu zaradu, preprodajom robe iz Mađarske ili duvana - ističe Marko K. (27).

(Espreso.co.rs/Novosti)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.