NIKO NEĆE SAMO DA SEDI I UZME 35.000 DINARA! Posao u Srbiji koji svi izbegavaju
Foto: Profimedia

Kažu nema posla

NIKO NEĆE SAMO DA SEDI I UZME 35.000 DINARA! Posao u Srbiji koji svi izbegavaju

Uslužna zadruga za zapošljavanje u Sivcu ne može da nađe sezonce za rad na njivi, u fabrici i trgovini. Nezaposleni odbijaju ponude zbog niskih satnica, koje se kreću od 150 do 200 dinara

Objavljeno:

Iako u kulskoj opštini, a posebno u Sivcu, gde je osnovana, ima mnogo nezaposlenih, Uslužna zadruga "Oaza kreativa" ne može da nađe dovoljno radnika za brojne poslove koje nudi na određeno vreme. Željko Varagić, direktor ove zadruge, navodi da bi godišnje mogao da zaposli više od hiljadu ljudi na privremenim i povremenim poslovima, ali nezaposleni slabo reaguju na oglase za hitno potrebne radnike.

- Zadruga dodeljuje poslove po ugovorima na 120 dana, koji se po isteku tog roka obnavljaju, pa se kasnije može ostvariti i novčana naknada za slučaj nezaposlenosti, tzv. "materijalno". Svim radnicima se uplaćuje socijalno, zdravstveno i penzijsko osiguranje, a preko roditelja zdravstveno se osiguravaju i njihova deca. Takođe, svakom radniku se obezbeđuje prevoz do posla i nazad, oprema za rad i jedan obrok u toku radnog vremena - predočava Varagić.

foto: Zorana Jevtić

Jedan od poslova za koji zadruga ne može da nađe radnika je i nadziranje sistema za navodnjavanje.

- Potrebno je da taj radnik ima auto, u koji će poslodavac sipati gorivo, a zadatak je da se prati rad automatski podešenog sistema i ponekad pritisne senzor. Radi se 12 sati, pa isto toliko odmara, a praktično se presedi u autu za platu od oko 35.000 dinara - ukazao je Varagić.

"Oaza kreativa" iznalazi poslove po satnicama koje se kreću od 150 do 200 dinara, a radna mesta su na njivama, u fabrikama i trgovini širom Bačke.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.