SAD DONIRALA VOZILA SRBIJI: Evo o kojim automobilima se radi! (FOTO)
Foto: Ministarstvo odbrane

OTVORILI SE!

SAD DONIRALA VOZILA SRBIJI: Evo o kojim automobilima se radi! (FOTO)

- Ukupno tokom poslednje decenije Sjedinjene Američke Države donirale su više od 31 milion dolara za podršku i razvoj Vojske Srbije, rekao je ambasador SAD i objasnio da to čine kako bi podržali istu onu viziju koju je predsednik Vučić izložio u svom jučerašnjem govoru u parlamentu

Objavljeno:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u pratnji ministra odbrane Zorana Đorđevića, načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala LJubiše Dikovića i ambasadora SAD u Beogradu Kajla Skota, danas je, u kasarni "Narodni heroj Stevica Jovanović" u Pančevu, prisustvovao primopredaji 19 vozila "hamvi" (HMMWV), donacije Sjedinjenih Američkih Država.

foto: Ministarstvo odbrane

Vrednost vozila koja su predata na upotrebu Vojsci Srbije je nešto više od 3,8 miliona dolara, dok je ukupna vrednost 40 vozila koja je SAD, uključujući i ovu tranšu, do sada donirala srpskoj vojsci, nešto više od 7,5 miliona dolara.

Kalabić se do Dražine smrti krio u Kosovskoj ulici! SVAKOG JUTRA SU MU DONOSILI RAKIJU I HRANU!

foto: Ministarstvo odbrane

Zahvaljujući na donaciji Vladi Sjedinjenih Američkih Država, predsednik Republike istakao je da je reč o veoma dobrim vozilima sa višestrukom namenom u ratnim ali i mirnodopskim uslovima.

- Za nas, za Vojsku Srbije, posebno je važno što su vozila veoma efikasna u bliskoj i antiterorističkoj borbi, a naši vojnici, dodatno su zaštićeni, naročito u blindiranim modelima koji poseduju veoma visok stepen zaštite, koju, istakao je predsednik, ne može da ugrozi ni pancirni metak 12,7 milimetara.

On je istakao da "hamvi" ima izvanredne performanse, savladava uspon od 55 stepeni i "trpi" 30 procenata bočnog nagiba a može i da "gazi vodu" dubine do 110 centimetara.

- Zaista je reč o izvanrednom terenskom vozilu, što misle i naši vojnici koji se u njemu osećaju sigurno i bezbedno i veoma sam zahvalan prijateljima iz SAD na donaciji, rekao je vrhovni komandant Vojske Srbije i izrazio zahvalnost za sve ono što su "prijatelji iz Garde Ohaja" činili i u Kraljevu, Bazi "Jug", Sokobanji, Prokuplju uz izraženu nadu da će saradnja biti nastavljena i u budućnosti.

foto: Ministarstvo odbrane

Predsednik Vučić dodao je i da je iskoristio priliku da zamoli ambasadora Skota da, uz pomoć prijatelja iz Garde Ohaja, pomogne u obnovi jedne zgrade u kasarni "Narodni heroj Stevica Jovanović", dok će ostale biti renovirane iz sopstvenih sredstava.

foto: Ministarstvo odbrane

Ambasador Kajl Skot je izrazio veliko zadovoljstvo što je predsednik Vučić svoj prvi radni dan na novoj dužnnosti iskoristio da prisustvuje primopredaji vozila iz donacije Sjedinjenih Američkih Država i zahvalio, kako je istakao, muškarcima i ženama iz Vojske Srbije zbog njihovog profesionalizma i posvećenosti poslu i svojoj zemlji.

foto: Ministarstvo odbrane

- Današnja donacija odražava šire vojno partnerstvo koje Sjedinjene Američke Države žele da ostvare sa Srbijom. Ostajemo najaktivniji i najangažovaniji partner Srbije, ali i najveći investitor u Vojsku Srbije, čime pokazujemo da nam je zajednički interes regionalna stabilnost i zajednički napori kako bismo očuvali mir, rekao je ambasador Skot i izrazio nadu da ćemo jednom videti u zajedničkoj mirovnoj misiji "hamere" iz Srbije i Sjedinjenih Američkih Država.

On je podsetio da SAD obavljaju i obuku pripadnika Vojske Srbije i obezbeđuju neophodnu infrastrukturu kao i opremu za Bazu "Jug" ali i pokrivanje svih troškova učešća Vojske Srbije na više od 30 multinacionalnih vežbi u poslednjih deset godina, a da je za vozila, osim obuke i opreme, obezbeđeno i dve godine besplatnog servisa i rezervnih delova.

foto: Ministarstvo odbrane

- Ukupno tokom poslednje decenije Sjedinjene Američke Države donirale su više od 31 milion dolara za podršku i razvoj Vojske Srbije, rekao je ambasador SAD i objasnio da to čine kako bi podržali istu onu viziju koju je predsednik Vučić izložio u svom jučerašnjem govoru u parlamentu.

Predsednik Vučić je iskoristio priliku da se u kratkoj vožnji "hamvijem" uveri u deo njegovih performansi. U narednom periodu 19 doniranih vozila će biti na raspolaganju 3. brigadi KoV.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.