IZMISLILI PČELARSTVO SA KAMERAMA I INTERNETOM! Ovi gimnazijalci iz Kragujevca su rešili mnoge probleme pčelara!
Foto: Fonetap

PAMETNI K`O PČELICE

IZMISLILI PČELARSTVO SA KAMERAMA I INTERNETOM! Ovi gimnazijalci iz Kragujevca su rešili mnoge probleme pčelara!

Četvoro učenika Prve kragujevačke gimnazije osmislilo je pametnu košnicu, koja će mnogima olakšati pčelarstvo

Objavljeno:

Četvoro učenika prvog razreda specijalno informatičkog smera Prve kragujevačke gimnazije osmislio je neobičan izum koji će olakšati pčelarima u proveri samih košnica, i sprečavanju bolesti kod pčela.

Pametna košnica komunicira sa pčelarima putem kamere, a senzorima meri temperaturu i vlažnost vazduha unutar same košnice.

Pametna košnica, izum kragujevačkih gimnazijalaca, osmišljena je sa ciljem da se zaštite pčele i da se dosta olakša pčelarima prilikom obilaženja košnica, koje se često nalaze daleko od imanja.

Za uklanjanje žvaka sa novosadskih ulica sedam miliona dinara

Izum se sastoji od rama sa senzorima uz pomoć kojih se meri temperatura i vlažnost vazduha, dok kamera i mikrofon pčelaru daje mogućnost da vidi šta se dešava u samoj košnici.

- On sa košnicom komunicira preko interneta, odnosno pristupom određenoj web adresi. Pčelar može da vidi kroz kameru šta se događa na samom ulazu u košnicu, može da čuje na svakih 10 minuta, kada se i pravi snimak, zvuk u košnici ali i da proveri temperaturu i vlažnost vazduha - kaže Jovana Milošević, učenica prvog razreda specijalno informatičkog odeljenja u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji.

Na Nacionalnom takmičenju najboljih đačkih kompanija ovi gimnazijalci, koji su bili i najmlađi učesnici osvojili su pametnom košnicom, kao kompanija "Legobuž", prvo mesto. Kažu i da su pčelari pokazali interesovanje za njihov proizod.

foto: Fonetap

- Cena sa običnom baterijom i običnim napajanjem je oko 53 evra, dok je sa solarnim napajanjem 73 evra. Takođe se mogu kupiti i kompletno opremljene košnice, sa običnim napajanjem koštaju oko 108 evra, a sa solarnim 120 - kaže Milica Tomić, učenica prvog razreda specijalno informatičkog odeljenja u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji.

Priliku da pokažu svoj izum celoj Evropi imaće od 11. do 13. juna, kada se u Briselu održava i Evropsko takmičenje najboljih učeničkih kompanija. Pametna košnica ne pomaže samo pčelarima, već i našem ekosistemu.

Radnici u tekstilnoj fabrici u Čačku dobijaju poklone za svaki praznik i rođendan! (FOTO)

"Sam pčelar dobija informacije koje su mu neophodne, vlažnost u samoj košnici, temperaturu i zvuk same košnice odnosno legla, tako da ima prikaz onoga što se dešava unutar košnice. U agronomiji i u poljoprivredi postoji velika mogućnost primene IT tehnologije. Ona je potrebna da se primenjuje jer se olakšava agronomima i svim ljudima koji se bave poljoprivredom njihov posao - kaže Katarina Veljković, profesorka informatike u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji.

- Pčelama je potrebna pomoć zato što u svetu već godinama vlada CCD bolest koja uzrokuje nestajanje pčela, a javlja se pod uticajem parazita, pesticida, monokulture i raznih drugih faktora. Pčele obezbeđuju jednu trećinu hrane koju mi jedemo svakodnevno i njihova važnost za nas je veoma velika - kaže Jovana Milošević, učenica prvog razreda specijalno informatičkog odeljenja u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji.

Ovi gimnazijalci nastaviće da se bave primenom informacionih tehnologija, kako u poljoprivrednoj proizvodnji, tako i u zaštiti naše životne sredine, pa pametna košnica neće predstavljati jedini njihov originalan izum.

(Espreso.co.rs/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.