MLADI BI PRE TEŠKE FIZIKALIJE NEGO DA BERU VOĆE! Na organskim farmama traže radnike, ali UZ JEDAN USLOV!
Foto: Printscreen/youtube/Srećko Stipović

NEZADOVOLJNI!

MLADI BI PRE TEŠKE FIZIKALIJE NEGO DA BERU VOĆE! Na organskim farmama traže radnike, ali UZ JEDAN USLOV!

Pređašnje iskustvo govori da zbog uslova, ali i težine posla mladi često odustaju i na pola radnog vremena

Objavljeno: 16:35h

Ovogodišnja ponuda sezonskih poslova u omladinskim zadrugama ne uključuje branje voća, iako je često dnevnica za te vrste poslova najveća. Međutim, situacija je takva da će studenti i đaci pre izabrati da istovaraju kamione, lepe deklaracije i kopaju za upola manje para.

Pređašnje iskustvo koje su imali u OZ „Bulevar“ govori da zbog uslova, ali i težine posla, mladi često odustaju i na pola radnog vremena, te poslodavci sve više zapošljavaju iskusne berače iz unutrašnjosti.

Državni posao ode u zaborav! Evo koji su najpoželjniji poslovi među Srbima!

"SAMO" 150 ANKETA ILI 20 DANA KAO PROMOTERKA I PRAVAC NA MORE! Koliko srpski student radi za jedno letovanje!? (FOTO)

BRANJE JAGODA I MALINA JE UNOSNO? Istražili smo koliko STVARNO možete da zaradite na sezonskim poslovima!

- Mi imamo ponudu za preko 300 poslova, ali nema potražnje za beračima. Veština onih koji inače beru i studenata koji traže sezonsku zaradu je neuporediva, te poslodavci pre plaćaju smeštaj ili prevoz iskusnima, zbog efikasnosti u radu. Postoji voće koje se mora ubrati za pet dana, a nama se dešavalo da omladinac u pola radnog vremena odustane, pa nastaje problem. U tom slučaju mi moramo odmah obezbediti novog radnika jer svaki posao mora biti završen u dogovoreno vreme – objašnjava Breda Milić iz OZ „Bulevar“.

foto: Profimedia

Ona takođe naglašava da su pretprošle godine imali sezonce koji su brali višnje i jagode, ali da su bili veoma nezadovoljni.

- Mi smo obilazili naše berače kako bismo videli o čemu se radi i kako bismo ih motivisali. Jako su loši uslovi za rad. Stoji se po deset sati na suncu dok vam kanta visi oko vrata a ruke rade kao mašine. Istovremeno se za vas lepe mušice koje dodatno otežavaju rad – kaže Milićeva.

U ovoj zadruzi su nam takođe rekli da su imali potražnju za beračima na organskim farmama u okolini Beograda, ali da takvi poslodavci traže grupu ljudi koja ispunjava određene uslova, te na primer ako ste pušač – za vas posla nema.

Još jedan od potencijalnih problema i razloga zbog kog mladi ovo neće da rade jeste i zarada koja se obračunava po ubranom kilogramu. Dnevnica od 1.500 ili 2.000 dinara zvuči primamljivo, ali do nje se stiže napornim i mukotrpnim radom, na kakav naši omladinci uglavnom nisu spremni.

foto: Promo

Pre će kopati i nositi džakove

Zanimljivo je da se omladinci pre odlučuju za teške fizičke poslove tokom leta, nego za branje. Milićeva navodi primer utovara i istovara kamiona gde su džakovi teški i po 50 kilograma.

- Nikada nismo imali problema sa tim i posao je uvek završen na vreme, a radnici su zadovoljni - kaže ona. Dok muškarci istovaraju, devojke se pre odlučuju da rade kao hostese, u kol centrima, buticima. Iako je zarada manja, ruke ostaju čiste i nema opekotina od sunca.

(Espreso.co.rs / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.