Studenti sprečili tribinu Žena u crnom na FPN! Zapevali "S Kosova zora sviće"! (VIDEO)
Foto: Printscreen

burne reakcije

Studenti sprečili tribinu Žena u crnom na FPN! Zapevali "S Kosova zora sviće"! (VIDEO)

Nevladina organizacija pod nazivom "Žene u crnom" pokušala da održi tribinu na Fakultetu političkih nauka u Beogradu

Objavljeno: 11:10h

Nevladina organizacija pod nazivom "Žene u crnom" pokušala je da održi tribinu "Ženski sud: feministički pristup pravdi", na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, ali je već na samom početku sprečena.

Naime, u slušaonici ovog fakulteta iznenada se pojavila grupa mladih ljudi koji su se predstavili kao studenti, i istakla plakate sa porukama protiv delovanja ove organizacije.

Ubrzo su organizatori pokušali da ih umire, ali ubrzo se prostorijom zaorila pesma "Sa Kosova zora sviće", nakon čega su napustili prostoriju.

Nakon kraćeg dokumentarnog filma, planiran je da bude održan razgovor sa Latinkom Perović, Staša Zajović, Dašom Duhaček, kao i svedokinjama koje su učestvovale u radu Ženskog suda.

Žene u crnom napadnute u centru Beograda! Grupa momaka im dobacivala: Pu*ite ku*ac! (FOTO)

Žene u crnom je ženski anti-ratni pokret koji okupllja oko 10.000 aktivista u svetu. Prva grupa je formirana od strane izraelskih žena u Jerusalimu 1988. godine, tokom izbijanja Prve Intifade. Beogradska nevladina organizacija osnovana je 9. oktobra 1991. godine, a ova organizacija zalaže se za ljudska prava.

foto: Beta / Milan Obradović

U poslednjih 20-ak godina "Žene u crnom" organizovale su preko hiljadu mirovnih akcija u obliku predavanja, kampanja i performansa.

ŽENE U CRNOM ZA ESPRESO: Borićemo se da Počuča ne bude na slobodi! (FOTO)

Srpska organizacija "Žena u crnom" zalaže se za suočavanje Srbije sa ratnom prošlošću za vreme raspada SFRJ, naročito za kažnjavanje svih ratnih zločinaca i odavanje počasti žrtvama sukoba.

foto: Filip Plavčić

U sklopu toga nekoliko su puta posetili Vukovar kako bi odali počast i održali sećanje na stradanja toga grada tokom opsade 1991. i stradanja na Ovčari.

Članovi organizacije posetili su i Srebrenicu, Višegrad, Suvu Reku, Vlasenicu i druge gradove koji su stradali u sukobu 1990-ih. Slično kao i Fond za humanitarno pravo, zbog čega su povremeno nailazili na burne reakcije u Srbiji. Takođe, zalažu se protiv okupacije Gaze i Zapadne obale, nasilja i rata u Kolumbiji kao i za mir na Bliskom istoku.

Žene u crnom tvrde: Počuča je pokrenuo lavinu pretnji na Fejsu!

Još jedna znamenitost organizacije je da je prožeta feminističkom teorijom i aktivizmom, pa je stoga ona radikalno anti-patrijarhalna i anti-homofobična, ali i sekularna (odvajanje crkve od države) i anti-globalistička.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.