HRVATI PROBALI DA GA OTMU, SAMO JEDNA STRANA NIJE U SRBIJI: Detalji o Miroslavljevom jevanđelju nad kojim se danas zaklinje Vučić
Foto: Dragana Udovičić

važna knjiga!

HRVATI PROBALI DA GA OTMU, SAMO JEDNA STRANA NIJE U SRBIJI: Detalji o Miroslavljevom jevanđelju nad kojim se danas zaklinje Vučić

U junu 2005. godine, Miroslavljevo jevanđelje je upisano u spisak Pamćenje sveta, o čemu je Narodni muzej u Beogradu dobio sertifikat Uneska

Objavljeno: 08:38h

Dok se danas novoizabrani predsednik Aleksandar Vučić bude zaklinjao da će časno obavljati dužnost, pred njim će biti verna replika Miroslavljevog jevanđelja.

SPREMNO MIROSLAVLJEVO JEVANĐELJE, GARDA ALI I PROTESTI: Vučić uz zakletvu danas postaje predsednik

Ovo će biti prvi put u istoriji da se predsednik zaklinje nad ovim jevanđeljem a evo i nekoliko detalja o ovom "dokumentu" koji su možda većini nepoznati.

Naziv Miroslavljevo jevanđelje potiče s kraja 19. veka, kada je taj naziv ovom rukopisu dao Stojan Novaković, tadašnji upravnik Narodne biblioteke u Beogradu.

To je najznačajniji ćirilički spomenik srpske i južnoslovenske, odnosno srpsko-slovenske pismenosti iz 12. veka.

U junu 2005. godine, Miroslavljevo jevanđelje je upisano u spisak Pamćenje sveta, o čemu je Narodni muzej u Beogradu dobio sertifikat Uneska.

foto: Dragana Udovičić

Miroslavljevo jevanđelje danas se čuva u Narodnom muzeju u Beogradu pod inventarskim brojem 1536, dok se 166. list ove knjige nalazi u Ruskoj nacionalnoj biblioteci u Sankt Peterburgu.

Zapis na poslednjem, 181. listu Jevanđelja govori da ga je poručio humski knez Miroslav, brat velikog župana Stefana Nemanje. Miroslavljevo jevanđelje je, verovatno, bilo namenjeno njegovoj zadužbini - episkopskoj crkvi sv. Petra i Pavla u Bijelom Polju na Limu, a pretpostavlja se da je tamo moglo biti ispisano i ilustrovano.

U novembru 2012. Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti je organizovala naučni skup „Hrvatska ćirilična baština” gde je pokušano da se Miroslavljevo jevanđelje predstavi kao delo pisano „hrvatskom ćirilicom”

Odgovor na pitanje ko je pisao Miroslavljevo jevanđelje još nije opšte prihvaćen. Na kraju teksta nalazi se zapis koji glasi: „ja pisah alilujare Gligorije”.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.