POČEO RAMAZAN, nema pića, NEMA LEKOVA, nema ni rata, a šta još vernici nikako NE SMEJU DA URADE?!
Foto: Filip Plavčić

pravila ramazanskog posta

POČEO RAMAZAN, nema pića, NEMA LEKOVA, nema ni rata, a šta još vernici nikako NE SMEJU DA URADE?!

Ramazan je sveti mesec za islamske vernike u kome počinje strogi post koji traje 30 dana, nakon čega se obeležava značajan islamski praznik Ramazanski bajram. Ovo je lista dozvoljenih i zabranjenih stvari u toku posta.

Objavljeno:

Ramazan je deveti mesec u islamskom kalendaru. Za islamske vernike ovo je sveti mesec jer je u njemu počela objava Kurana. U toku Ramazana muslimanima je zabranjeno ratovanje, a strogo naređen post.

U 2017. godini Ramazan je počeo u subotu 27. maja i trajaće sledećih 30 dana.

Ramazanski post uvek počinje istog dana po Islamskom kalendaru, ali datum na gregorijanskom kalendaru varira svake godine. Razlog za to je činjenica da je Gregorijanski kalendar solarni, dok je Islamski kalendar je lunarni kalendar. Datumi Ramazana takođe mogu varirati od zemlje do zemlje, u zavisnosti od toga da li je Mesec viđen ili nije.

foto: Reuters

Ramazanski post je veoma važan i on je treći od ukupno pet stubova Islama. U vreme Ramazana islamskim vernicima je od zore do zalaska sunca strogo zabranjeno konzumiranje bilo kakve hrane, pića (uključujući i vodu), zabranjeni su seksualni odnosi i pušenje duvana. Od vernika se očekuje da što jernije slede učenje Muhameda, što uključuje i nastojanje oko boljih međuljudskih odnosa. Važnu ulogu imaju i čistota misli i dela. Po rečima poslanika Muhameda, uz jelo i piće, nekoliko stvari kvari post: laž, psovka, ogovaranje, kleveta i strastven pogled.

Ako se nešto u zaboravu pojede ili popije, to ne kvari post, ali samo ukoliko vernik prestane čim se priseti da posti. S druge strane, ako se nemarom prilikom abdesta (obrednog pranja pred namaz) ili kupanja proguta samo kap vode, post je automatski pokvaren. Na taj način Islam razlikuje nepažnju od nemarnosti.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.