ZAKLALI SU BEBU U KOLEVCI, PA SU MRTVU MAJKU NAMESTILI DA KLEČI PORED: Bili smo u Vraniću, mestu najjezivijih četničkih zločina! (FOTO)
Foto: Filip Plavčić

maskar u "Maloj moskvi"

ZAKLALI SU BEBU U KOLEVCI, PA SU MRTVU MAJKU NAMESTILI DA KLEČI PORED: Bili smo u Vraniću, mestu najjezivijih četničkih zločina! (FOTO)

Kobna noć za selo Vranić je bila ona između 20. i 21. decembra 1943. godine kada su četnici zaklali 68 dece, žena i staraca!

Objavljeno: 16:32h
foto: Filip Plavčić

Tom prilikom pobijeno je 39 muških seljana kao znak odmazde zato što je ranjen nemački vojnik u Draževcu, priča nam Rade Popović kome je ubijen deda tom prilikom.

Četnici, ne mašite Dražinim slikama, duša mi se kida zbog toga: Pismo mladog muslimana iz Sandžaka zapaliće Balkan!

foto: Filip Plavčić

Ljiljana Babić nam je ispričala priču koju je njoj prenela baba u želji da se zločini nikad ne zaborave. Ona je rekla rekla kako su njenog pradedu streljali u podrumu, dok joj je deda bio svirepo zaklan.

- Baba mi je ispričala kako je moj deda bio ubijen od strane četnika. Jednog jutra se našao na ogradi kad su četnici počeli da pucaju. Baba se jako uplašila pa je izletela napolje i pitala ga "Čedo šta je bilo"? On je ćutao. Kada se baba približila ogradi videla je prosuta creva po travi, rekla nam je Ljiljana.

Ipak, kobna noć za selo Vranić je bila ona između 20. i 21. decembra 1943. godine kada su četnici zaklali 68 dece, žena i staraca.

Jednogodišnji Ljubomir zaklan u kolevci, nakon što su ga četnici izboli nožem u grudi i stomak. To im nije bilo dovoljno pa su njegovu mrtvu majku "namestili" da kleči pored kolevke.

foto: Filip Plavčić

- Ljubomirova krvava kolevka bila je dokaz na suđenju Draži Mihailoviću 1946. godine. Sad kažu da dokazi nisu bili dobri – priča Pantić.

foto: Filip Plavčić

Stevan nam je takođe rekao kako je mali Ljubomir prvi stradao od strane četnika, a da se Vidoslava, devojčica iz njegove familije borila i da je pružila veliki otpor jer je branila porodicu iako je bila samo dete.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.