OVERA KNJIŽICA I PLATE U SRBIJI MENJAJU SE DRASTIČNO! Brnabić za Espreso objašnjava šta to tačno znači!
Foto: Filip Plavčić

novine

OVERA KNJIŽICA I PLATE U SRBIJI MENJAJU SE DRASTIČNO! Brnabić za Espreso objašnjava šta to tačno znači!

To znači da ni poslodavci za svoje zaposlene, a ni penzioneri i ostale kategorije osiguranika neće morati na šaltere

Objavljeno:

Elektronska overa zdravstvenih kartica - prvo za stalno i privremeno zaposlene i članove njihovih porodica, za penzionere i korisnike novčane naknade Nacionalne službe za zapošljavanje, a zatim, po fazama, i za sve ostale od ukupno 6.835.789 zdravstveno osiguranih stanovnika Srbije, počinje u junu.

Ova ideja pilot - projekta kojim započinje automatska overa zdravstvenih kartica je da se na primeru velikih obveznika, koji imaju zaposlene širom Srbije, realizuje automatska overa zdravstvenih kartica, na osnovu podataka o plaćenim doprinodima iz Poreske uprave, koje Republički fond za zdravstveno osiguranje preuzima od Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja.

foto: Filip Plavčić

To znači da ni poslodavci za svoje zaposlene, a ni penzioneri i ostale kategorije osiguranika koji individualno overavaju zdravstvenu ispravu, neće morati na šaltere, kažu za "Espreso" iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

- Automatska overa zdravstvenih kartica ne predstavlja ukidanje overe, jer je Zakonom o zdravstvenom osiguranju propisano da se prava iz zdravstvenog osiguranja ostvaruju na osnovu overene isprave o osiguranju, odnosno zdravstvene kartice, odnosno posebne isprave o korišćenju zdravstvene zaštite. U tom smislu, zdravstvene kartice će se i dalje overavati, ali bez potrebe da osigurano lice, odnosno poslodavac dolazi na šalter. Dakle, Republički fond će kroz sopstveni informacioni sistem overiti zdravstvene kartice za sve zaposlene i članove njihovih porodica za koje je, prema podacima Poreske uprave uplaćen doprinos za obavezno zdravstveno osiguranje. S obzirom da automatska overa isključuje potrebu odlaska na šalter Republičkog fonda, sva osigurana lica, odnosno poslodavci će moći da na namenskom veb portalu prate status overe za sebe, odnosno svoje zaposlene. Overa kartica kroz sistem je benefit i za poslodavce jer nema gubitka vremena i čekanja na šalterima - rekla je ministarka Ana Brnabić za "Espreso".

foto: Filip Plavčić

Na pitanje šta tačno znači najavljena reforma plata, i šta će doneti, Brnabić kaže da to podrazumeva više novina.

- Reforma sistema plata podrazumeva više novina, među kojima su najznačajnije veća socijalna jednakost, vrednovanje obrazovanja i veća odgovornost. Većom socijalnom jednakošću smanjuje se razlika između onih koji najviše zarađuju i onih koji najmanje zarađuju, i to ne kroz smanjivanje viših zarada, već kroz podizanje nižih, što će uticati na ravnomerniju distribuciju, podizanje životnog standarda i smanjenje siromaštva. Vrednovanje obrazovanja, koje podrazumeva da ulazna minimalna plata u državi za visokoobrazovanu osobu bude za oko 12 odsto veća nego ranije, što je jasan signal da se obrazovanje ceni i da država želi da privuče, a zatim kroz sistem napredovanja i zadrži talentovane, vredne i obrazovane kadrove. Veća odgovornost gde su veća prava, tu je i veća odgovornost. Rukovodioci će morati pažljivije i odgovornije da raspolažu sredstvima, svesni fiskalnog prostora i finansijskog stanja u zemlji, dok će zaposleni osim prilike da budu „kreatori svoje sudbine“, morati više pažnje da posvete rezultatima koje proizvode i zadovoljstvu građana - rekla je Brnabić.

(M.R.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.