UZ UPUT I DO ŠVAJCARSKE! Kako uz našu knjižicu do elitnih svetskih centara?
Foto: Zorana Jevtić

lečenje u inostranstvu

UZ UPUT I DO ŠVAJCARSKE! Kako uz našu knjižicu do elitnih svetskih centara?

U prva tri meseca ove godine, je zahvaljujući posebnom budžetskom fondu za lečenje u inostranstvu, 141 pacijent iz Srbije išao na lečenje ili dijagnostiku u nekom od elitnih svetskih centara

Objavljeno:

Kako saznajemo, u prva tri meseca ove godine pacijenti iz Srbije ili njihovi biološki uzorci, stizali su uz uput u mnoge zapadnoevropske zemlje o trošku obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Prema zvaničnim podacima Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja, za lečenje je inostranim klinikama od januara do kraja marta plaćeno 66.622.019,44 dinara, a priliku da se leči u inostranstvu kada u našoj zemlji ne postoje odgovarajući uslovi ili da uradi dijagnostiku, u slučaju retkih bolesti, iskoristio je 141 pacijent.

JEDNA OD 20 LJUDI NA SVETU: Milica ima ZLATNU KRV, spasla je život predsedniku FIFE!

U budžetu RFZO za ovu godinu odvojeno je 600 miliona dinara za troškove dijagnostike i lečenja u inostranstvu. Do pre nepunih godinu najviše sredstava za lečenje u inostranstvu odlazio je za neuroradiološku intervenciju gama nožem. Nakon što je KCS nabavio ovaj aparat, za proteklih 17 meseci lečeno više od 1.000 pacijenata, tako da je u kasi ostalo više novca za dijagnostiku i terapiju drugih bolesti za koje su ovde iskorišćene sve mogućnosti.

foto: Pixabay

Najviše sredstava za lečenje u stranim klinikama o trošku zdravstvenog osiguranja obezbeđeno je za lečenje dece i omladine.

Dr Verica Lazić, zamenik direktora RFZO,ističe:

- Osiguranicima starosti do 18 godina odobrena su ukupno 122 zahteva za upućivanje na lečenje u inostranstvo, od kojih je 14 upućeno u Italiju radi pretransplantacione pripreme, transplantacije jetre i posttransplantacionog praćenja.

LETNJI DAN U SRBIJI: Lakše ćete podneti početak radne nedelje UZ OVAKVU PROGNOZU!

Ona dodaje:

- U Italiju je upućen i jedan pacijent zbog pripreme, transplantacije i praćenja posle presađivanja kostne srži.

U velikom broju slučajeva novac za lečenje u inostranstvu je racionalno korišćen, tako da su često u našu zemlju dolazili stručnjaci iz inostranstva umesto da naši osiguranici idu u strane centre, tako da su troškovi bili manji.

KUĆA OVOG SRBINA GREJE SE SAMA! Milentije muku muči, ide leto, a on mora da BEŽI iz svog doma! (FOTO)

Na Klinici za neurohirurgiju KCS godišnje se uradi više od 2.000 operacija, a imajući u vidu da stručnjaci ove ustanove usvajaju sve nove metode lečenja, potreba da pacijenti idu u strane centre je sve manja.

Direktor KCS, profesor dr Miloš Joković, kaže:

- Uveli smo nove procedure koje se nisu radile u našoj zemlji. Zbog toga poslednjih godina veoma mali broj pacijenata šaljemo u inostranstvo.

POZIVI ZA VOJSKU OPET STIŽU! Plave koverte napravile pometnju među Srbima, država najavljuje: OVO NIJE KRAJ, BIĆE TOGA JOŠ!

U periodu od dve godine, koliko postoji poseban budžetski fond za lečenje u inostranstvu, u strane centre upućeno je 55 dece, poslato 118 uzoraka na testiranje i dovedeni su strani eksperti za lečenje 13 pacijenata.

Takođe, treba istaći da je na lečenje i kontrolne preglede u inostranstvo upućeno je 1.556 osoba, pre svega dece.

(Espreso.co.rs/Večernje novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.